Durerea de cap apare când îți e lumea mai dragă, aparent fără motiv. În realitate, durerea este un semnal de alarmă pe care îl trage organismul tău că ceva îl supără. Ce vrea să îți transmită? Iată câteva posibile cauze ale durerilor de cap și soluția potrivită pentru fiecare în parte.
Deshidratarea
Durerile de cap care apar pe fondul deshidratării pot fi ușoare sau severe și se manifestă în zonele laterale ale capului, sau în zona cefei și frunții. Știi că deshidratarea e cauza durerii dacă faci un calcul simplu și îți amintești ce cantitate de lichide ai băut în ultimele 24 de ore, dacă îți e sete, ai urina închisă la culoare, te simți obosit, amețit. E necesar să mărești consumul de lichide (nu sunt incluse aici cafeaua și alcoolul), să nu mai faci un timp efort fizic, să eviți căldura pentru a reduce transpirația și să bei multe ceaiuri cu efect analgezic, antiinflamator, calmant (de tei, de scoarță de salcie, de mușețel, de ghimbir).
Foamea
Pentru unii, disconfortul dat de foame poate da și dureri de cap. Cel mai probabil te vei simți mai bine și durerea va dispărea în momentul în care mănânci. În funcție de situații, dacă nu se poate să iei masa la ora fixă, încearcă să ai mereu cu tine o punguță de alune/caju/migdale, sau un baton proteic, ori un fruct.
Variațiile de temperatură
Primăvara aceasta am trecut de multe ori de la 10 grade la peste 20 de grade, de la soare la ploaie. Aceste variații de temperatură supun organismul unui efort mai mare de adaptare și așa apar durerile de cap. E nevoie de plante cu efect adaptogen și tonic general (cătină, drojdie de bere, măceșe, goji), dar și calmant. De asemenea, poți folosi capsule naturale Algoplant cu uleiuri esențiale într-o rețetă special concepută pentru tratamentul migrenelor.
Stresul, nervii
În aceste momente crește tensiunea arterială, cauzând o presiune și la nivelul capului. Stă doar în puterea ta să reduci stresul, dar ai și câteva ajutoare din natură la care poți apela: ceaiurile de valeriană, lavandă și tei au efect calmant, sedativ, iar capsule din plante Distonoplant precum vinarița, schiduful sau șerlai tratează eficient stările anxioase, depresive, agitația și tulburările digestive cu substrat nervos.
Suprasolicitarea ochilor
Privitul ore în șir în ecranele calculatoarelor și tabletelor, mai ales pe fondul problemelor cu vederea, condusul pe timp de noapte, când stimulii vizuali sunt mai puternici, luminile strălucitoare, pâlpâitoare, fluorescente, toate acestea determină forțarea ochilor, ceea ce poate da dureri de cap. E bine să faci pauze dese în care să te uiți în zare, nu în ecrane, să închizi pentru câteva minute ochii să-i odihnești și să porți ochelari cu filtru de protecție.
Mirosurile
Peste 40% dintre persoanele care suferă de dureri de cap citează mirosurile drept factor declanșator. Anumite parfumuri puternice și substanțe chimice pot provoca tuse, uscarea și iritarea gâtului, dureri de cap. Deschide larg ferestrele atunci când faci curățenie, caută să aerisești cât mai des, după care purifică aerul cu ajutorul uleiurilor esențiale, puse în lampa de aromaterapie. Au efect calmant, relaxant și purificator uleiurile de lavandă, bergamot, lemongrass, șerlai, tămâie, busuioc sau mușețel. În alte circumstanțe, aceste uleiuri te ajută dacă le aplici în zona frunții și a tâmplelor sau pe încheietura mâinii și inspiri. Se găsesc gata preparate, în sticluțe cu roll-on.