Infecțiile urinare sunt frecvente în rândul femeilor. Am putea spune că e normal să apară de două, maximum trei ori pe an. Însă în momentul în care apar mai des, vorbim despre infecții recurente. Ele sunt periculoase și trebuie tratate cu multă atenție.
Infecțiile urinare recidivează din mai multe cauze:
– Pacienta are imunitate scăzută, sau are diverse disfuncționalități de țin de pietre la rinichi, deshidratare (ceea ce duce la scăderea debitului urinar), ori din cauza unor alte probleme de sănătate (diabet, uremie, tratamente cu cortizon sau chimioterapie). Menopauza este, de asemenea, o perioadă cu risc.
– Leziunile după contacte sexuale repetate sau după folosirea tampoanelor interne pot genera și ele un nou episod de infecție.
– Recidivele mai apar dacă infecțiile urinare anterioare nu au fost tratate corect, antibioticul nu a fost administrat în doza și pe perioada necesară pentru a distruge în totalitate bacteriile. Multe paciente au tendința de a renunța la tratament după ce dispar simptomele. Este cea mai mare greșeală pe care o pot face. Cauza bolii nu a fost eradicată, bacteriile nu au fost distruse în totalitate și va apărea rezistența la antibioticul respectiv.
– Obiceiurile nesănătoase sunt și ele cauze ale infecțiilor urinare repetate: pacienta nu bea suficiente lichide, nu are grijă la igienă, mai ales când folosește toaletele publice, nu urinează după actul sexual.
– Vara, boala poate apărea mai des și după o baie în piscină, dacă apa este infectată sau a fost tratată cu mult clor.
În cazul în care aveți infecții urinare recurente, cu siguranță ați dezvoltat și o rezistență la unele antibiotice de sinteză. E necesar să mergeți la medic pentru a face o urocultură/antibiogramă, a afla ce bacterie există și la ce antibiotice e sensibilă. Urmați tratamentul cu strictețe, după care e bine să faceți o nouă urocultură, pentru a vedea cât a fost de eficient și ce măsuri să luați în continuare. Ca tratament adjuvant sau de sine stătător puteți folosi remediile naturale, pe bază de uleiuri esențiale. De ce sunt atât de bune? În afară de faptul că nu au efecte adverse și nu scad imunitatea, uleiurile au o compoziție complexă, conținând zeci de substanțe chimice diferite. Practic, bacteriile nu pot dezvolta rezistență în fața unui asemenea arsenal de arme, ceea ce face ca riscul de a dezvolta rezistență la antibiotice (așa cum se întâmplă la medicamentele de sinteză) să fie inexistent. Se pot folosi atât sub formă de capsule Biomicin Urinar, cât și de ovule Ginosept, care accelerează refacerea mucoasei vaginale.
Adaugă comentariu