Chiar dacă virusurile circulă la fel și vara, și iarna, în anotimpul rece suntem mai vulnerabili în fața lor. De ce? Se pare că totul ține de scăderea imunității de la nivelul sistemului respirator. Recent, oamenii de știință au descoperit mecanismul exact prin care „ne îmbolnăvește” frigul.
Când un virus pătrunde în cavitatea nazală, celulele care căptușesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii ale lor, numite vezicule extracelulare. Ele acționează ca „momeală”, căci virusul se lipește de ele în loc să se lipească de celule. Scopul este ca secrețiile nazale să fie eliminate prin suflarea nasului, înainte ca virusul să ajungă efectiv în corp.
În prezența frigului, cantitatea de vezicule extracelulare scade. Cercetătorii au expus participanții la studiu timp de 15 minute la o temperatură de 5 grade Celsius, apoi le-au analizat cavitatea nazală. Au observat că reducerea temperaturii din interiorul nasului a dus la distrugerea a aproape 50% din veziculele extracelulare. Astfel, imunitatea a scăzut cu 50%, prima barieră împotriva microbilor fiind pe jumătate cucerită de „intruși”.
„Este pentru prima dată când avem o explicație biologică și moleculară a modului în care imunitatea ne este afectată de temperaturile scăzute”, a declarat Zara Patel, profesor la Universitatea Standford, citată de CNN.
Cercetătorii spun că aceste ultime descoperiri ar putea servi drept punct de plecare pentru realizarea de medicamente care să fie aplicate la nivelul mucoasei nazale pentru o protecţie sporită împotriva viruşilor.
În aceste condiții, iată câteva trucuri pentru a te proteja de infectare!
• Poartă o mască sau un fular la nas. Cu cât se menține mai cald mediul intranazal, cu atât mai bine va putea funcţiona sistemul nostru de apărare.
• Ține aproape uleiul Biosept Nazal de la Fares, un antiseptic al aerului inhalat și al căilor nazale. Practic, dacă un virus a pătruns cumva în nas, aroma uleiurilor esențiale din compoziția produsului îl va distruge. Se inspiră adânc direct din sticluță, sau se mai poate aplica la încheietura mâinii, în palmă sau pe un șervețel și se inhalează, ori de câte ori este nevoie.
• Întărește-ți imunitatea. Mănâncă sănătos, hidratează-te corect, dormi cât mai mult, evită stresul, sau apelează la suplimente naturale pentru fortifierea organismului.
• Nu uita de regulile de igienă. Poartă la tine soluții dezinfectante și spală-te pe mâini cât de des poți. Asta deoarece te poți contamina atât pe calea aerului, cât și prin atingerea suprafețelor murdare și ducerea mâinilor la nas și gură.
• Mucoasa nazală trebuie să fie tot timpul umedă. Iar în sezonul rece, sursele de căldură din încăperi usucă aerul, care usucă la rândul lui căile aeriene. Astfel, ideal ar fi să folosești un umidificator sau să pui un vas cu apă pe calorifer.
• Reglează-ți respirația. Când cineva de lângă tine tușește sau strănută, fie îți ții respirația, fie expiri puternic și te îndepărtezi repede de persoana bolnavă. În acest fel, nu vei inhala aerul plin de microbi.
• Fă irigații. Îți poți spăla și dezinfecta nasul cu o soluție salină care elimină bacteriile și virusurile. Poți face și singur acasă astfel de soluții din sare, bicarbonat de sodiu și apă distilată.