facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-10-25
Vizualizari: 618
Comentarii: 0
De ce răcim mai mult în sezonul rece? Cauze și soluții

Ne-am obișnuit ca odată cu primele ploi de toamnă care ne bat în geam să își facă apariția și o „frumusețe” de răceală. Ne-am obișnuit ca toamna/iarna să vedem în jurul nostru oameni tușind, suflându-și nasul. De ce ne îmbolnăvim mai ușor în sezonul rece? Cauzele sunt interconectate, iar dacă le cunoaștem, vom ști să le prevenim.

Care să fie legătura dintre „recele” de afară și răceală? În mod normal, boala nu este dată de frigul în sine, ci de un virus. Temperatura scăzută, vântul, ploaia, ninsoarea sunt doar factori favorizanți. În primul rând, ei sensibilizează mucoasa nazală, făcând-o mai vulnerabilă în fața virusului. Virus pe care, de fapt, e mult mai probabil să-l luăm din interior decât din exterior. Toți medicii atrag atenția că principala cauză a îmbolnăvirilor o reprezintă faptul că oamenii petrec mai mult timp împreună în spații închise și aerisesc mai puțin. Acolo, în acele spații închise și aglomerate (serviciu, mijloace de transport în comun, mall-uri), concentrația de virusuri e ridicată. Mai mult decât atât, încălzirea centrală usucă aerul din încăperi, iar el, la rândul lui, ne usucă mucoasa nazală protectoare.intareste imunitatea

Tot în sezonul rece ne mai scade și imunitatea. Când dârdâim de frig, organismul este supus unui stres, tot efortul lui se concentrează pe reglarea temperaturii, astfel, răspunsul imun poate fi mai lent. De asemenea, nu mai facem sport, nu mai consumăm așa multe vitamine și minerale cum făceam în sezonul cald, din bogăția de fructe și legume, nu mai avem un aport de vitamina D ca în zilele însorite de vară, petrecute în aer liber..., iar toate acestea duc la scăderea imunității.

Și, în timp ce noi suntem mai sensibili și mai expuși, în toată această perioadă, virusul e mai rezistent: epidemiologii susțin că, la temperaturi scăzute, învelișul lipidic al virusului devine mai dur. În concluzie, frigul este doar un factor favorizant al răcelii, nu cauza lui în sine. Vestea bună e că răceala poate fi prevenită, cu puțină grijă:

  • Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun, poartă mască.
  • Stai departe de persoanele infectate, evită aglomerația.
  • Îmbracă-te adecvat, în straturi, poartă încălțăminte călduroasă și impermeabilă, fular, mănuși, căciulă.
  • Acasă, cu toții vrem să ne simțim confortabil și să ne fie cald. Dar, cu cât facem mai cald în casă, cu atât vom pierde umiditatea din aer. O soluție este să ne luăm un umidificator sau să punem pe calorifere un vas cu apă în care, eventual, putem picura puțin ulei esențial care, pe lângă mirosul plăcult are și rol de purificare a aerului.
  • Pentru a-ți întări imunitatea, mănâncă sănătos, hidratează-te corect, dormi cât mai mult, evită stresul sau apelează la suplimente naturale pentru fortifierea organismului
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri