De unii nici nu se atinge răceala, cât e iarna de lungă, iar tu nu mai scapi de ea. Vrei să stii de ce? Pot fi 7 posibile cauze.
Un adult răcește, în medie, de patru ori pe an, cel mult, în timp ce la un copil episoadele de răceală ajung la șapte-opt. Vindecarea se face într-o săptămână – până la zece zile. Tu nu te regăsești în această statistică? Dacă ești mereu cu șervețelele după tine și ai și uitat cum e să respiri normal, înseamnă că undeva sunt niște probleme.
- Te macină stresul. Stresul are un impact negativ asupra sistemului imunitar. El face ca organismul tău să secrete în exces cortizol, numit și hormonul stresului. Pe termen lung, acesta slăbește imunitatea, făcându-te mai vulnerabil în fața răcelilor. De asemenea, poate ai observat că atunci când ești stresat nu dormi bine și nici nu mai ai răbdare să te alimentezi corespunzător, sănătos. În aceste situații, boala se prinde de tine imediat.
- Nu dormi suficient. Ca și stresul, lipsa somnului îți afectează la fel de mult sistemul imunitar, făcându-te mai vulnerabil în fața infecțiilor virale. Studiile au arătat că persoanele care nu dorm suficient, cât le cere organismul, își reduc numărul de globule albe și, implicit, puterea de a se apăra în fața infecțiilor.
- Ai un regim alimentar nesănătos. Hrana săracă în vitamine, minerale, antioxidanți, bazată mai degrabă pe fast-food, afectează capacitatea organismului de a lupta cu boala și întârzie vindecarea ei.
- Fumezi. Inhalarea fumului de țigară distruge cilii din fosele nazale și, implicit, bariera de apărare a organismului împotriva virusurilor. Infecțiile respiratorii îți vor da târcoale și, odată contactată o bronșită, greu mai scapi de ea dacă nu renunți la țigări. Fumul usucă și mai tare gâtul, mucoasa respiratorie.
- Nu te tratezi cu nimic. Dacă nu iei măsuri de la primul semn de răceală, ci „o duci pe picioare”, zicându-ți că nu-i nimic grav, mergi în continuare la serviciu unde tragi de tine și de obosești, fără să bei măcar un ceai cald, atunci nu e de mirare că boala se agravează și te ține mai mult.
- Nu bei suficiente lichide. Chiar dacă tu nu ești nici pe departe genul care să bea „norma” recomandată de lichide pe zi, încearcă totuși să bei mai multe ceaiuri medicinale, atunci când ești bolnav. Acestea fluidizează mucoasele și curăță sinusurile.
- Te refugiezi în picături nazale. Ai mare grijă că, folosite mai mult de trei zile consecutiv, pot da dependență și, dacă vrei vrea să renunți la ele, nasul tău va fi și mai înfundat. Încearcă mai degrabă remedii naturiste la fel de eficiente, dar fără efecte secundare.