Niciodată nu ți-a lipsit din casă clasicul ceai de mușețel, pe care îl bei zilnic, de plăcere sau de nevoie? E timpul să îl schimbi! Specialiștii în fitoterapie recomandă alternarea plantelor medicinale și spun că tratamentul pe durată nedeterminată cu un anumit produs poate da, în timp, efecte nedorite.
Chiar dacă sunt considerate fără efecte adverse, e necesar să ținem cont că remediile din plante nu se iau oricum, administrarea lor corectă fiind studiată de fitoterapie. „Nu se bea mult timp același ceai, mai ales dacă afecțiunea pentru care l-ai luat s-a vindecat demult. E important să alternezi ceaiurile în funcție de evoluția simptomelor sau să faci pauze între cure. În caz contrar, se acumulează în timp substanțe active de care organismul nu mai are nevoie. Și pot apărea simptome nedorite pe care în primă fază nu le asociezi neapărat cu faptul că bei respectivul ceai. Simptomele dispar dacă întrerupi administrarea”, aflăm de la medicul Fares, Dalia Faur.
Cu alte cuvinte, ceaiul-tratament se folosește pe o perioadă determinată, respectând cantitatea recomandată, apoi se face pauză și, dacă e necesar, după un timp se poate repeta cura. Ceaiul preferat, „de gust”, trebuie consumat cu moderație, alternat cu alte plante. Există și ceaiuri la care poți apela punctual, la nevoie, cum sunt cele digestive, sau cele pentru febră, pentru tuse. „Anumite ceaiuri poți să le consumi a la long, în cantități mici, o cană pe zi. Asiaticii, de pildă, beau zilnic ceai verde și nu s-au semnalat efecte adverse. Însă dacă bei câte 3 căni de ceai de sunătoare zi de zi, luni în șir, pot apărea simptome”, adaugă specialistul.
Evident, nu există reguli general valabile pentru toate plantele. Poți să bei toată viața ceaiuri de fructe, să te relaxezi seara cu un ceai de tei sau de lavandă, dar să le și alternezi, să încerci plante noi, gusturi noi. Ca și în alimentație, echilibrul este cheia.