Mulți oameni au falsa impresie că, dacă tocmai au scăpat de o răceală, cel puțin o perioadă boala nu-i va mai atinge. În realitate, tocmai atunci sunt mai vulnerabili. Perioada aceea de după boală trebuie tratată cu multă atenție pentru a evita recidivele.
Ai imunitatea slăbită
După o perioadă de 7-10 zile în care ți-a fost rău și organismul tău a luptat cu infecția respiratorie, acum, la finalul „războiului”, poți zâmbi din nou. Nu te mai doare capul, nu-ți mai curge nasul, nu te mai ustură gâtul, poate doar tusea ce te mai sâcâie când și când. Dar nu uita că după această „luptă”, sistemul tău imunitar e mai slăbit, mai obosit. Flora intestinală a fost afectată după toate medicamente pe care le-ai luat. Cilii nazali, acei perișori cu rol de filtrare și eliminare a virusurilor și bacteriilor, sunt și ei distruși după boală, lăsându-te, astfel, cu garda jos în fața unei alte infecții respiratorii. Pentru că organismul s-a imunizat acum cu un tip de virus și va ști pe viitor să lupte împotriva lui, dar există peste 200 de tulpini de virusuri cunoscute și rareori te întâlnești cu aceeași de două ori. Plus că virusul gripal e într-o continuă evoluție. Așadar, atenție! În perioada de după boală ești cel mai vulnerabil și te poți îmbolnăvi din nou.
Ce măsuri de prevenție trebuie să iei
- Evită locurile aglomerate, întâlnirile cu gașca de prieteni, ieșirile la restaurant, la mall.
- Poartă mască și igienizează-ți frecvent mâinile cu geluri pe bază de uleiuri esențiale, pentru a limita contaminarea cu un virus nou.
- Dezinfectează-ți mai des, cu spray-uri antiseptice, precum Biosept Spray, biroul, tastatura, telefonul, portofelul și toate lucrurile pe care le atingi când ești în locuri publice.
- Dacă ești fumător, pe cât posibil, încearcă să reduci țigările. Dacă ai făcut-o în perioada de boală, nu reveni acum la vechile obiceiuri pentru că pericolul nu a trecut.
- Dormi cât poți de mult și evită situațiile care îți provoacă stres. Nu ai deloc nevoie de așa ceva acum.
- Aerisește mai des și purifică încăperile cu uleiuri esențiale sau pur și simplu inspiră parfumul lor antiviral dintr-o sticluță cu roll-on.
- Caută să-ți întărești imunitatea, mâncând mai sănătos, mai corect și echilibrat. Mizează pe legume și fructe bogate în vitamina C, pe ceaiuri, tincturi, siropuri, capsule din plante, produse ale stupului, fă o cură cu așa-numitele „super alimente” (ciuperci medicinale, spirulină, noni, avocado, goji, chia etc.).
- Nu uita că trebuie să-ți refaci și flora intestinală, iar probioticele sunt experte în asta. Consumă mai multe iaurturi naturale, murături, cereale integrale, evitând zahărul rafinat, prăjelile, mâncărurile grele, mezelurile și alte alimente extrem de procesate.