În ultimii ani, a crescut la nivel mondial necesitatea utilizării alimentelor sănătoase în prevenirea și tratarea bolilor într-un mod „natural”, cu eficacitate științifică dovedită. Un număr mare de plante medicinale, precum și dafinul (Laurus nobilis L., fam. Lauraceae) sunt o sursă de compuși noi care au activitate antioxidantă, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiinflamatorie și imunomodulatoare. Aceste condimente și ierburi aromatice pot fi folosite în industria culinară, alimentară, a parfumurilor și a cosmeticelor, dar și în scopuri medicinale (ca agenți antimicrobieni și antioxidanți). În medicina populară în unele țări precum Turcia, Italia, Sardinia, dar și alte țări din regiunea mediteraneană precum și în Europa, frunzele acestor plante sunt folosite în tratamentul multor tipuri de boli infecțioase, inclusiv în diaree și dizenterie, cunoscute probleme ale tractului digestiv. Astfel, frunzele de dafin sunt bogate în oligoelemente și taninuri necesare care ajută la eliminarea toxinelor din organism și au fost folosite în mod tradițional pentru a trata flatulența, dar și alte probleme digestive. Activitatea acestor plante se bazează pe componentele lor precum acizi fenolici, flavonoizi, alcaloizi și fenoli simpli, lignani, carotenoizi, vitamine, taninuri, cumarine, galoil glucozide, acid cafeic, acid galic, acid elagic și diverși compuși terpenoizi.
Polifenolii pot acționa asupra microbiotei intestinale pentru a favoriza creșterea bacteriilor benefice precum Lactobacillus spp. și Bifidobacterium spp. și împiedică creșterea numărului de bacterii patogene precum Clostridium spp. În plus, microbiota intestinală este capabilă să metabolizeze polifenolii, făcându-i mai bioactivi și mai ușor de absorbit decât compușii originali. Polifenolii conținuți în frunzele de dafin pot ajuta, de asemenea, la controlul greutății corporale prin inhibarea apetitului, îmbunătățirea metabolismului lipidelor și inhibarea activității lipazei pancreatice. Pe de altă parte, planta conține substanțe active care pot îmbunătăți digestia și metabolismul și au acțiune bacteriană și imunostimulatoare. În plus, o dietă cu plante medicinale poate ajuta la creșterea toleranței la stres și crește eficiența sistemului imunitar. Atât polifenolii, cât și metaboliții microbiotei pot acționa asupra căilor metabolice și pot conferi mai multe beneficii pentru sănătate. În plus, compușii fenolici sunt metabolizați ca și „xenobiotice tipice” de către organismul uman, iar un astfel de metabolism le poate influența abilitățile antioxidante.
Dafinul intră în compoziția capsulelor Digestie ușoară.
Bibliografie
Berendika, Marija et al. “Beneficial Effects of Laurel (Laurus nobilis L.) and Myrtle (Myrtus communis L.) Extract on Rat Health.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 27,2 581. 17 Jan. 2022, doi:10.3390/molecules27020581