Ficatul gras, sau steatoza hepatică în termeni medicali, este cea mai frecventă afecțiune a ficatului, de care suferă, conform studiilor, unul din patru europeni. Apare mai frecvent la persoanele trecute de 50 de ani, dar și la tinerii cu un stil de viață dezordonat. Simptomele sunt destul de vagi, însă complicațiile pot fi grave dacă nu se iau măsuri. Din fericire, tratamentul nu e complicat deloc. Specialiștii Fares îți recomandă 4 metode eficiente pentru curățarea ficatului gras.
Ce înseamnă ficat gras
Ce este „ficatul gras”? Așa cum îi spune și numele, reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi în ficat. Uneori, această acumulare de grăsimi e însoțită de inflamație, caz în care vorbim despre steatohepatită, o boală care poate progresa spre ciroză și chiar spre cancer.
Steatoza hepatică e de două tipuri
În funcție de etiologie, ficatul gras se împarte în două categorii:
· Ficat gras alcoolic
Apare la persoanele care consumă mult alcool, deoarece acesta e foarte greu de procesat de către ficat și, în timp, îl afectează. Deteriorat fiind, ficatul nu mai poate descompune corect grăsimea, care se acumulează.
Ce înseamnă mult alcool? Peste 210 ml pe săptămână la bărbați (echivalentul a 8 pahare de vin sau 4 litri de bere) și peste 140 ml pe săptămână la femei.
· Ficat gras non-alcoolic
Aici, boala nu apare din cauza consumului de alcool, ci pe fondul altor factori, precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit sau trigliceride crescute. Alte afecțiuni asociate cu ficatul gras non-alcoolic sunt hipotiroidia și sindromul ovarelor polichistice. Mai poate apărea în sarcină, la femeile subponderale (ce-i drept, foarte rar).
Simptomele ficatului gras
Steatoza hepatică este, de obicei, o boală tăcută, pentru că nu provoacă niciun simptom. Adesea e descoperită în urma analizelor de sânge sau a unei ecografii. În rarele situații când apar simptome, acestea sunt vagi, nespecifice. Pot include: oboseală, jenă în zona ficatului, tulburări ale tranzitului intestinal. În stadii mai avansate pot apărea stări de greață, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate.
Metode de curățare a ficatului gras
Vestea bună este că ficatul se regenerează, își revine, cu puțin ajutor. E bine să urmezi o cură de detoxifiere a ficatului, timp de cel puțin o lună. Aceasta constă într-un stil de viață sănătos, cu un anumit tip de alimentație, consum de ceaiuri medicinale pentru curățarea ficatului gras, odihnă multă și zero alcool.
· Alimentația
Evită mâncărurile bogate în grăsimi, fast-food-ul, prăjelile, afumăturile, mezelurile, dulciurile pe bază de zahăr rafinat, produsele de patiserie și toate alimentele procesate, bogate în E-uri. Orientează-te, în schimb, spre verdețuri, legume și fructe proaspete (mere, citrice, fructe de pădure, avocado), lactate slabe, uleiuri presate la rece, pește gras, fructe oleaginoase.
· Consumul de ceaiuri
Bea multe ceaiuri medicinale din plante care țintesc curățarea ficatului gras și a căilor biliare. Sunt complexe pe bază de păpădie, armurariu, anghinare, lemn dulce, cătină, măceșe. Cura de detoxifiere a ficatului gras poate să dureze o lună.
· Remedii naturiste sub formă de capsule
După o astfel de cură de detoxifiere a ficatului, poți introduce, pe lângă ceaiurile de mai sus, și remediile sub formă de capsule din plante cu efect hepatoprotector, hepatoregenerator, de stimulare a metabolismului grăsimilor. Specialiștii Fares îți recomandă capsule cu armurariu, anghinare, schisandra, rostopască, sulfină, turmeric, păpădie, ciuperci medicinale. Sunt produse naturiste care contribuie la menținerea sănătății ficatului.
· Consumul cerealelor integrale
Pe lângă faptul că sunt sățioase, sănătoase și gustoase, cerealele integrale susțin regenerarea ficatului gras, datorită conținutului mare de fibre.
- Fibrele ajută la reducerea absorbției colesterolului și a grăsimilor în organism. Astfel, contribuie la controlul nivelului lipidelor din sânge și la reducerea acumulării de grăsimi în ficat. De asemenea, consumul regulat de cereale integrale a fost asociat cu o scădere a nivelului de trigliceride din sânge.
- Cerealele integrale conferă o senzație de sațietate, ceea ce ajută la controlul apetitului și la slăbire, în cazul persoanelor cu obezitate.
- Ajută la menținerea în limite normale a nivelului de zahăr din sânge. Astfel, reglează glicemia și reduc stresul asupra ficatului
- Fibrele din cerealele integrale pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, lucru important în cazul persoanelor cu steatoză hepatică asociată cu rezistența la insulină.
- Nu în ultimul rând, cerealele integrale conțin antioxidanți care pot proteja celulele hepatice de stresul oxidativ și de inflamație.
Avantajele curățării ficatului gras
De ce e esențial să iei măsuri dacă suferi de steatoză hepatică? În primul rând pentru a preveni complicațiile. Netratat, ficatul gras poate evolua spre steatohepatită, fibroză hepatică și ciroză.
Al doilea motiv este că, prin măsurile luate, vei rezolva și alte probleme de sănătate asociate ficatului gras: obezitate, diabet, rezistență la insulină.
Al treilea motiv este cel mai simplu, mai evident: te vei simți mai bine, mai tonic, mai plin de energie. Dispar stările de oboseală, disconfortul abdominal și tulburările digestive, iar calitatea vieții va fi mult îmbunătățită.
Poate suferi și tu de ficat gras, fără să știi. De aceea, urmează o dată sau de două ori pe an câte o cură de curățare a ficatului gras și nu uita să-ți faci regulat analizele. Iar dacă medicul îți pune diagnosticul de steatoză hepatică, trateaz-o cu seriozitate. Chiar dacă nu se manifestă zgomotos, este, cu adevărat, o afecțiune serioasă!