Nu numai adulții, ci și copiii au probleme cu greutatea. Potrivit studiilor, la nivel mondial sunt peste 22 de milioane de copii obezi cu vârsta sub 5 ani și mult mai mulți obezi și supraponderali cu vârsta până în 16 ani. Ce este de făcut în cazul lor? Pot fi și ei trecuți la cure clasice de slăbire?
Răspunsul este „nu”, un copil nu poate fi trecut pe un regim restrictiv. Fiind în perioada de creștere și dezvoltare, organismul lui trebuie să aibă o alimentație echilibrată și să primească toți nutrienții și vitaminele de care are nevoie. În schimb, e absolut necesar să treacă pe o alimentație sănătoasă, bazată pe cereale integrale, legume și fructe cât mai puțin prelucrate termic, alimente de origine animală în cantități reduse. Zahărul rafinat, alimentele procesate, pline de conservanți, coloranți, arome și sare, fast-food-ul, prăjelile, toate acestea trebuie excluse deoarece au un aport de calorii goale, care îngrașă fără să hrănească.
Modelul din casă este foarte important. Gusturile se educă încă de la cele mai fragede vârste. Cel mai bun mod de a-l convinge pe copil să mănânce sănătos este să gătești sănătos și să pui pe masă numai alimente permise. Mâncați toți la masă aceleași lucruri. Dacă nu-i plac la început, foamea va învinge și, în final, va ajunge să le mănânce. Cu timpul, se va obișnui cu acest regim. Chiar dacă nu slăbește la început, e bine dacă își menține greutatea, pentru că va crește în înălțime.
În era tehnologiei, sedentarismul este, pe lângă alimentația nesănătoasă, al doilea vinovat de obezitatea în rândul copiilor. Nu le permiteți să stea mai mult de o oră pe zi în fața televizorului și a calculatorului/tabletei. Este suficient cât stă pe scaun la școală sau acasă, când își face temele. În restul timpului – afară, la joacă. Mișcarea e vitală pentru un copil. Este recomandată cel puțin o oră de efort fizic moderat pe zi.