facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2017-09-18
Vizualizari: 2164
Comentarii: 0
Cum usuci pe cale naturală fructele, legumele și plantele

Înainte de a cunoaște alte metode de conservare, bunicii și străbunicii noștri își păstrau alimentele peste iarnă prin uscare. Metoda reține majoritatea proprietăților nutritive, ca dovadă că pe rafturile magazinelor naturiste sau chiar în supermarketuri au început să apară tot mai multe fructe uscate, legume deshidratate, plante aromatice care dau savoare mâncărurilor și sunt valoroase pentru sănătate. Astfel, dacă acum, toamna, ai recoltă bogată, conservă o parte din ea prin uscare. Procesul este simplu și merită din plin.

Fructele toamnei, bucuria iernii

Merele, prunele, perele, gutuile, inclusiv smochinele sunt fructe care se recoltează în această perioadă și care, uscate, ajută digestia și vin cu un aport considerabil de antioxidanți. Iar gustul e delicios. Le poți consuma în iaurturi, amestecate cu cereale integrale, sau ca atare, pe post de gustare. Pentru a le usca, o condiție principală este să alegi fructe curate, sănătoase, impecabile. Acestea se taie felii sau bucăți și se agață la uscat, ori se pun pe grătare, la cuptor, cu ușa cuptorului întredeschisă. Temperatura se crește progresiv de la 40 la 60-70 de grade Celsius, apoi se scade treptat. La final (după câteva ore bune), fructele trebuie să fie elastice și catifelate, fără să lase zeamă dacă sunt stoarse.

Plantele se usucă la aer

Legumele (morcovii, țelina...) se usucă și ele prin aceeași metodă. Ciupercile se taie bucăți, se înșiră pe ață și se agață la uscat într-un loc cald și uscat. Ceapa și usturoiul se păstrează cel mai bine împletindu-le codițele și agățându-le pur și simplu în cămară. Plantele care se pot recolta și pune la uscat toamna sunt cimbrul, mărarul, pătrunjelul, busuiocul, leușteanul, frunzele de afin, rădăcinile de cicoare etc. Acestea se trec printr-un jet de apă rece, pentru a scăpa de praf și impurități (rădăcinile plantelor se spală bine), apoi unele se întind pe hârtie sau pe o bucată de tifon, în strat subțire, altele se leagă în buchețele și se atârnă în cămară. Dacă le usuci la aer, alege locuri uscate, ferite de bătaia directă a soarelui, care le cam veștejește și le ia din aromă. Dacă le usuci la interior, condiția este ca spațiul să fie bine aerisit. Uscarea poate dura câteva zile, în cazul frunzelor, până la câteva săptămâni, în cazul rădăcinilor.

Cum se depozitează?

Fructele și legumele se păstrează în cutii de plastic, vase din ceramică, borcane cu capac, pungi de hârtie sau săculeți de in. Evită cutiile de tablă sau de aluminiu. Ține recipientele în locuri răcoroase, ferite de lumină. Rezistă luni bune, până la un an. Înainte de a le introduce în aceste recipiente, după uscarea în cuptor, lasă-le cel puțin cinci zile la aer. Plantele uscate se păstrează și ele în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri