Parazitozele intestinale reprezintă o problemă des întâlnită în rândul copiilor. Se estimează că, la nivel mondial, aproximativ 20-30% dintre micuți au avut cel puțin o infecție parazitară până la vârsta de 5 ani. Adulții nu sunt nici ei feriți de contaminare. Deși pare înspăimântător să ai viermi în intestine, problema nu e atât de gravă sau de neobișnuită. Se poate scăpa relativ ușor de viermii intestinali la copii, cu tratament naturist.
CUPRINS:
Tipuri de viermișori întâlniți la copii
Cauzele apariției viermișorilor la copii
Simptomele prezenței viermișorilor la copii
Remedii împotriva viermilor la copii
Cum previi apariția viermișorilor la copii
Tipuri de viermișori întâlniți la copii
Paraziții intestinali sunt organisme de diverse dimensiuni, care trăiesc în interiorul sistemului digestiv uman. Din totalul de peste 70 de tipuri de paraziți care își aleg drept gazdă corpul nostru, 35 îmbolnăvesc intestinele. Giardia, limbricii și oxiurii sunt cei mai frecvenți viermișori la copii.
- Giardia
Provoacă giardioză și este un parazit microscopic extrem de rezistent, putând supraviețui și în apă clorinată.
- Limbricii
Sunt viermi subțiri, lungi de 15-35 cm, de culoare alb-rozaliu. Provoacă ascaridioza, după ce ajung în organismul uman prin ingestia de apă sau alimente contaminate cu ouăle acestor paraziți.
- Oxiurii
Denumiți Enterobius vermicularis, oxiurii sunt viermișori de culoare alb-gălbuie, cu o lungime ce pornește de la 2-5 mm (masculii) și până la 8-13 mm (femelele). Trăiesc în intestinul gros, iar în timpul nopții, când sistemul digestiv se relaxează, femelele migrează către anus să-și depună ouăle. Este motivul pentru care infecția cu oxiuri (oxiuraza) provoacă mâncărimi și disconfort în zona anusului.
Cauzele apariției viermișorilor la copii
Infectarea cu paraziți intestinali se produce în urma consumului de apă și alimente contaminate sau contactul cu suprafețe contaminate, apoi ducerea mâinilor murdare la gură.
Copiii sunt cei mai predispuși la infectare din cauză că, cel puțin la vârste atât de mici, nu știu să respecte regulile de igienă. De altfel, conform statisticilor, copiii de 2 - 5 ani sunt cei mai susceptibili să dezvolte infecții parazitare. E vârsta la care încep să exploreze, să intre în comunitate (la creșă, grădiniță).
Simptomele prezenței viermișorilor la copii
Milioane de oameni pot fi, în acest moment, fără să știe, infectați cu paraziți. Asta deoarece simptomele sunt destul de vagi și pot fi confundate cu alte probleme de sănătate.
Simptomele viermilor intestinali la copii sunt, în general, din sfera digestivă și variază în funcție de tipul de parazit. Astfel:
- giardia provoacă scaune diareice de consistență apoasă, cu dureri abdominale, balonare, vărsături, lipsa poftei de mâncare. Diareea poate dura 7-10 zile.
- oxiurii dau mâncărimi la nivelul anusului, accentuate pe timpul nopții. Așadar, somn agitat, iritabilitate, oboseală.
- Infecția cu limbrici se manifestă prin tulburări digestive, crampe, balonare, greață, vărsături.
Sunt periculoși?
Infecția cu paraziți intestinali nu e una gravă, care să pună viața în pericol. Totuși, pentru copii, există risc de deshidratare (în urma diareei și a vărsăturilor), poate duce la subnutriție și subdezvoltare, scădere în greutate, sau, uneori, poate declanșa alergii și intoleranțe alimentare.
Remedii împotriva viermilor la copii
În special pentru copii, tratamentul naturist pentru viermi intestinali este ideal. Există câteva plante medicinale și ajutoare din natură deosebit de eficiente împotriva paraziților. Îi elimină din tractul digestiv și, în același timp, reduc disconfortul abdominal. Asta fără a avea efecte adverse asupra organismului sensibil al celor mici.
Produsele naturiste împotriva viermișorilor la copii constau în siropuri, ceaiuri și uleiuri esențiale. Se aleg și se dozează în funcție de vârstă.
- Începând cu vârsta de 1 an, se poate administra, pentru tratarea viermilor intestinali, siropul cu propolis Vermicin. Conține miere, propolis, vitamina C și extracte apoase de plante (boldo, coriandru, anason, rădăcină de iarbă mare și frunze de nuc). De altfel, tinctura de propolis este foarte bună pentru viermii intestinali la copii, datorită efectelor antiseptice, antiparazitare, antibacteriene.
- De la 3 ani, copiii pot primi remedii pe bază de uleiuri esențiale: de cuișoare, de lavandă, de tea tree.
- După 6 ani, le poți da copiilor capsulele Vermicin Forte cu uleiuri esențiale mai puternice, cum este cel de cimbru.
Tratamentul pentru paraziți intestinali la copii poate fi completat cu ceaiuri de cimbru, de fenicul sau de frunze de măslin. Durata unei cure este de 5 sau 10 zile, repetată după o pauză de una sau două săptămâni.
De ajutor ar fi să introduci în alimentația celui mic semințe de dovleac sau ulei de semințe de dovleac, adevărate remedii naturiste pentru tratarea viermilor intestinali.
De asemenea, usturoiul este considerat, încă din bătrâni, unul dintre cele mai puternice tratamente naturiste pentru limbrici la copii. Cercetările au arătat că usturoiul conține niște substanțe care amețesc viermișorii, aceștia nu se mai pot opune mișcărilor tubului digestiv, care îi elimină.
Cum previi apariția viermișorilor la copii
- Învață-l pe copil să se spele pe mâini înainte și după folosirea toaletei, să nu ducă mâinile murdare la gură, atunci când e în spații publice, și să folosească cât mai des geluri dezinfectante pentru mâini.
- Niciodată să nu mănânce fructe nespălate și să nu bea apă de la diverse țâșnitori.
- Păstrează unghiile copilului tăiate scurt și curate. Nu-l lăsa să-și bage degetele în gură.
- În cazul copilului sub 2 ani, spală-l cu săpunuri special destinate după ce îi schimbi scutecul, spală-te și tu bine pe mâini înainte și după.
- Menține curățenia în casă, igienizează regulat scaunul de toaletă.
- Când gătești, nu tăia legumele pentru salată pe același tocător pe care pui de obicei carnea nepreparată termic.
- Dacă cel mic sau un alt membru al familiei are viermișori, toată familia, cu mic, cu mare, trebuie să urmeze tratament. În același timp, lenjeriile de pat trebuie spălate mai des, la temperaturi ridicate, fiecare membru al familiei e bine să aibă prosopul lui, tacâmurile lui.
În concluzie, viermișorii reprezintă o problemă frecventă a copilăriei, însă cu măsuri de prevenție adecvate și cu tratament naturist pentru viermi intestinali, atunci când este cazul, situația poate fi ușor ținută sub control.