Diareea este des întâlnită la copii, are cauze variate și poate persista 3-5 zile. Nu trebuie să vă îngrijorați, ci doar să acționați promt și eficient, încă de la primele simptome.
Din ce cauze apare
Vorbim despre diaree atunci când avem mai mult de trei scaune apoase zi. Pot fi asociate cu greață, vărsături, crampe abdominale, balonare. Această tulburare digestivă poate fi dată de consumul unor alimente contaminate sau alterate, de vreo intoleranță alimentară, precum și de anumite virusuri sau paraziți.
Prima măsură – hidratarea
Pentru copiii de peste 3 ani se recomandă apă și ceaiuri mediciale, îmbogățite, la nevoie, cu săruri speciale de rehidratare. Laptele trebuie primul exclus și ultimul reintrodus în alimentație.
Remediile naturiste – de mare ajutor
Ceaiul de mentă este celebru pentru puterea lui de a combate diareea. Nu doar că atenuează crampele și reglează tranzitul intestinal, dar hidratează și ajută inclusiv în stările de greață. La Fares, găsiți ceai de mentă și în varianta BIO. De asemenea, în magazinele naturiste există ceaiuri special create, Enterostop, pentru domolirea tranzitului accelerat. Sunt pe bază de scoarță de stejar, mușețel, cimbru, mentă, frunze de afin, de nuc, de zmeur. Se administrează copiilor de la 3 ani în sus.
Alimentația corectă face și ea parte din tratament. Până își revine, dar și câteva zile după, copilul trebuie să mânânce orez cu morcovi, pâine prăjită, cartofi fierți, banane, supe strecurate, carne de pui fiartă etc. Regimul alimentar poate fi completat cu probiotice pentru refacerea florei intestinale. Vor fi evitate fructele și legumele crude, dulciurile, grăsimile, fibrele vegetale.
Cum previi pe viitor această problemă
Este imposibil să previi 100%, însă un set minim de măsuri de igienă merită să-l înveți pe copil. Spune-i să se spele cât mai des mâinile cu apă și săpun, să nu bage în gură mâinile murdare de la joacă, să nu mănânce niciodată fructe nespălate și să nu bea apă de la tot felul de țâșnitori. Dacă aveți un animal de companie, deparazitați-l periodic, iar castronul lui de mâncare nu-l spălați în chiuveta de la bucătărie. Pe timp de vară, atenție de unde vă cumpărați și cum transportați alimentele. Se pot altera rapid de la căldură.