Infecția urinară este pe cât de periculoasă pe atât de chinuitoare. Femeile care au această afecțiune au o stare generală de rău, dureri și usturimi la urinare, nevoie stringentă de a merge la toaletă, dureri abdominale și febră. Infecția apare pe fondul imunității scăzute și este cauzată de bacterii de tipul stafilococilor, streptococilor sau E. coli. Astfel că tratamentul recomandat este pe bază de antibiotice. Aceste antibiotice de sinteză vin la pachet cu o mulțime de efecte adverse, iar dacă ai infecții urinare repetate, riscul de a dezvolta rezistență la antibiotice este mare. Cel mai bun ajutor pentru această afecțiune se găsește tot în natură.
Există mai multe plante considerate adevărate antibiotice naturale. Folosite sub formă de uleiuri esențiale, sunt deosebit de puternice în lupta cu bacteriile. Ele conțin nu unul, ci zeci de compuși chimici de sine-stătători, astfel că, pentru bacterii, este imposibil să dezvolte rezistență în fața unui asemenea arsenal de arme. Unul dintre uleiurile recomandate este cel de cimbru. Se administrează câte cinci picături, de două ori pe zi, diluat în 100 ml de apă. Se bea pe stomacul gol, durata tratamentului fiind de două săptămâni.
De asemenea, uleiul de scorțișoară ajută organismul să lupte împotriva microorganismelor de tip fungic și bacterial, iar uleiul de arbore de ceai este un antibiotic puternic, ce distruge bacteria E. coli, răspunzătoare de infecțiile urinare. Aceste uleiuri se administrează ca și cel de cimbru. Trebuie menționat și uleiul de șovârv, parcă „specializat” pe bacteriile din tractul urinar. Bogat în carvacrol și timol, el distruge învelișul lipidic viral al bacteriilor, ceea ce nu mai permite microorganismului aderarea la altă celulă gazdă.
Frunzele de măslin au, potrivit numeroaselor studii, un efect antibiotic cu spectru larg. Produsele naturiste care le conţin pot concura fără probleme cu orice antibiotic de sinteză şi sunt eficiente inclusiv împotriva bacteriilor care cauzează infecţii urinare.
Fructele de ienupăr sunt un veritabil pansament pentru vezică și rinichi, stimulând organismul să lupte împotriva bacteriilor dăunătoare. Sub formă de tinctură, au efect antibiotic puternic, cu spectru larg, plus un efect diuretic. Se administrează 3-5 lingurițe de tinctură pe zi, diluate într-o jumătate de pahar de apă. E bine să urmezi acest tratament până la trei săptămâni, chiar dacă pari complet vindecată, pentru a evita recidivarea.
În paralel, bea multe lichide. Ceaiul de codițe de cireșe este un diuretic natural, antiinflamator şi astringent, fiind recomandat în mai multe afecţiuni ale căilor urinare. Nu strică să-l bei şi preventiv, de câte ori ai ocazia, deoarece susţine buna funcţionare a rinichilor. Coada calului este o altă plantă care susține funcția excretorile a rinichilor și tratează cistitele, are efect diuretic, antiseptic, remineralizant. Se beau până la trei ceaiuri pe zi, însă poţi să faci şi băi locale. Atât extern, cât şi intern, mai poţi folosi ceaiuri de sunătoare, gălbenele şi muşeţel, care au acţiune antiinflamatoare, antiseptică, antimicrobiană.