Nu mai este niciun dubiu că antibioticele naturale au revenit în forță și sunt tot mai apreciate în medicina modernă. Sunt recomandate în infecții uzuale, care nu țin de viață și de moarte, cum ar fi infecțiile respiratorii, urinare, digestive sau ale pielii. În aceste cazuri, dau rezultate mult mai bune decât antibioticele de sinteză, care pot lăsa grave efecte adverse. Iată care sunt cele mai bune antibiotice naturale și cum se folosesc:
Uleiul de oregano
E util în ciuperca unghiei sau a piciorului. Pune câteva picături de ulei într-un vas cu apă caldă și înmoaie picioarele, sau diluează câteva picături într-o bază de ulei de măsline și aplică direct pe zona afectată. Se mai folosește în infecții ale sinusurilor, făcând inhalații cu aburi (se pune ulei de oregano în apă fierbinte și se inspiră deasupra vasului, cu un prosop pe cap).
Usturoiul
Ucide un spectru larg de agenți patogeni – virusuri, ciuperci, bacterii, fără a afecta flora intestinală, dimpotrivă, acționează ca un prebiotic. Are proprietăți antibacteriale, antifungice și antivirale, este un bun antioxidant, protejează împotriva radiațiilor ultraviolete, luptă împotriva paraziților intestinali și ajută digestia. În același timp, conține mulți nutrienți, cum ar fi vitamine (C, B1, B2, B3), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc), beta-caroten și alicină, o substanță cu puternic efect antibiotic. Se consumă în stare proaspătă, oricând, la mâncare, dar există și tablete cu ulei esențial extravirgin de usturoi. În caz de infecții ale urechii, se zdrobește un cățel de usturoi, se stropește cu puțin ulei de măsline, se lasă 30 de minute la macerat, apoi se strecoară, se încălzește ușor și se picură în urechea afectată.
Extractul de frunze de măslin
Majoritatea cunoaștem beneficiile uleiului extravirgin de măsline, însă puțini știu că și frunzele măslinilor sunt valoroase. Extractul din aceste frunze e un puternic antibiotic și antiviral natural, folosit ca ingredient în capsule și siropuri. Potrivit medicilor citați de The healthy home economist, a fost folosit prima dată ca medicament în anii 1800, pentru tratarea malariei. Extractul de frunze de măslin reduce febra, inhibă dezvoltarea bacteriilor, virusurilor și fungilor, fiind eficient împotriva candidei.
Turmericul
Acest condiment indian este folosit de secole și ca tratament. S-a dovedit a fi eficient în combaterea infecțiilor cu Helicobacter pylori, reparând flora intestinală afectată. De asemenea, e de ajutor în alergii, ușurând simptomele rinitei și febrei. Turmericul se administrează sub formă de tablete, câte una de trei ori pe zi.
Mierea de Manuka
Provine din Noua Zeelandă și are efect împotriva a peste 250 de tipuri de bacterii, de la Staphylococcus aureus, enterococci, Helicobacter pylori, până la bacterii din cavitatea bucală, responsabile de apariția gingivitei. O poți consuma în infecții ale gâtului, în cadrul gripei și răcelilor, în infecții digestive, dar este eficientă și extern, în infecții ale pielii.