Plantele medicinale diferă nu doar din punctul de vedere al proprietăților, al mirosului sau al înfățișării, ci și al gustului. Fiecare plantă are aroma ei unică, iar acest lucru se simte cel mai bine atunci când o consumăm sub formă de ceai. Și tocmai în asta constă farmecul ceaiului: în savoare. Zilnic putem alege altceva, combina mai multe plante, experimenta și savura de fiecare dată o aromă nouă, diferită.
Ai auzit că ceaiurile de armurariu și anghinare sunt bune pentru ficat, cele de șovârv, de pătlagină sau de scai vânăt tratează tusea, cel de cimbrișor e bun în infecțiile respiratorii, cel de păpădie e detoxifiant, cel de roiniță reduce stresul..., dar nu știi ce gust au, nu știi dacă îți vor plăcea sau nu? Am cerut ajutorul unui specialist în fitoterapie pentru o privire de ansamblu asupra aromelor. Dr. Dalia Faur, medic cu competență în api-fitoterapie, ne spune că plantele medicinale au gusturi variate, de la dulce, acru, astringent, până la amar, amărui, picant și picant-aromat.
Ceaiurile dulci
Dacă vrei să-ți satisfaci, cât de cât, pofta de dulce, bea un ceai cu ștevie, anason, fenicul sau lemn dulce. Fie simple, fie combinate cu alte plante. Aceste ceaiuri sunt bune în afecțiuni ale gâtului (lemnul dulce), sau tratează colicile, balonarea (fructele de anason și de fenicul). „O subcategorie a plantelor dulci sunt cele care conțin mucilagii. Și ele au un gust bun, dulceag, dat de polizaharidele din compoziție. Vorbim aici despre soc, tei, nalbă... Toate acestea au proprietăți emoliente, se folosesc în caz de tuse, răgușeală și durere de gât”, explică dr. Dalia Faur.
Ceaiurile amare
Nu-ți imagina că sunt de nebăut! Ele au un gust interesant, se pot combina cu alte plante sau, dacă vrei, le poți îndulci cu miere și parfuma cu suc de lămâie. Plantele cu principii amare (anghinarea, păpădia, cicoarea, țintaura, trifoiștea de baltă, talpa gâștei, frunzele de măslin, obligeana etc.) au efect tonic, de stimulare a secrețiilor digestive, atât gastrice, cât și biliare și pancreatice. Prin efectul lor de drenaj biliar, se folosesc ca detoxifiante și în afecțiuni hepato-biliare.
Ceaiurile amărui
În această categorie intră gălbenelele, salvia, sunătoarea, armurariul, coada șoricelului, dar și ceaiul verde și cel negru. Au un gust mai „blând” decât precedentele și sunt bune pentru digestie, dar nu numai, fiecare având și alte proprietăți.
Ceaiurile picante
Majoritatea plantelor-condiment au un gust picant: cuișoarele, scorțișoara, coriandrul, cimbrul, gimbirul, muștarul, piperul etc. „Ele sunt puternice stimulente digestive, au efect antibalonare, dar sunt și antiinfecțioase și au multe alte proprietăți. Nu prea se beau simple, ci în combinație cu alte plante, pentru a da un plus de savoare”, mai spune medicul Fares.
Ceaiurile acrișoare
Majoritatea ceaiurilor din fructe de pădure (cătină, măceșe, afine, coacăze, merișoare) au un gust acrișor, dat de vitamina C și de alți acizi. Ceaiurile din această categorie sunt antioxidante, vitaminizante, întăresc imunitatea și stimulează apetitul.
Ceaiurile astringente
Vorbim aici despre frunzele de afin, scoarța de salcie, de stejar, crețișoara, coada calului, frunzele de zmeur. Ele au o acțiune antidiareică și antihemoragică.
Ceaiurile picant-aromate
Dacă menta și eucaliptul sunt aromate, „proaspete”, cele de rozmarin, cimbrișor, roiniță sau cuișoare au un gust picant-aromat. Sunt bogate în uleiuri volatile care le dau acel parfum plăcut și, în plus, au puterea de a ne desfunda nouă nasul atunci când suntem răciți. Se administrează într-un spectru larg de afecțiuni.
Sperăm că te-am ajutat să identifici mai ușor plantele pe care să le savurezi în cana ta de ceai. Și nu uita: oricând le poți folosi în combinații, joacă-te cu aromele și bucură-te mereu de un gust inedit! Iar dacă vrei să savurezi un ceai creat special pentru plăcerea gustului, încearcă produsele noastre premium din gama Natural: Mireasmă (cu busuioc, cuișoare, lămâie, lime, rooibos), Simțire (cu scorțișoară, ginseng, merișor, măceșe, soc, salcâm, hibiscus, ghimbir, lămâie), Armonie (cu hibiscus, rooibos, lime, scorțișoară, mandarine, măr, zmeur, măceșe), Tihnă (cu trandafir, mandarine, mușețel, rooibos, lime, cuișoare) și Vigoare (cu măceșe, mandarine, hibiscus, ghimbir, rooibos, cuișoare, scorțișoară).