Este una dintre cele mai inofensive hepatite virale. Numită şi „boala mâinilor murdare”, sau „hepatita epidemică”, ea se transmite uşor prin contactul sau chiar apropierea de o persoană bolnavă, prin consumul de fructe şi legume nespălate şi contaminate. Se manifestă printr-o inflamare a ficatului, care nu mai e capabil să-şi îndeplinească toate funcţiile cu succes. Bolnavul se simte mereu obosit, are dureri în zona ficatului, greaţă şi vărsături, nu are poftă de mâncare, pielea îi devine tot mai galbenă, la fel şi albul ochilor.
Oricine se poate îmbolnăvi, însă cei mai predispuşi sunt copiii aflaţi în comunităţi. În şcoli, hepatita A se poate răspândi rapid. Nu vă speriaţi, evoluţia bolii este favorabilă, doar că perioada de convalescenţă durează ceva mai mult faţă de un virus gripal obişnuit: o lună – două. Pentru a grăbi vindecarea şi a nu rămâne cu niciun fel de sechele, iată ce sfaturi e bine să respecţi.
Imediat ce s-a pus diagnosticul de hepatită A, bolnavul trebuie imediat izolat pentru a nu contamina şi pe alţii. Pe toată perioada de convalescenţă, până la vindecare, trebuie să evite efortul fizic şi să se odihnească mult pentru a permite organismului să lupte cu boala. Pentru întărirea imunităţii, e bine să consume sirop de cătină, ceapă şi usturoi, miere cu lămâie şi tablete de echinacea, remedii naturiste care pun mult mai repede bolnavul pe picioare.
Mare atenţie la dietă, în această perioadă! Sunt complet interzise carnea grasă, procesată, alcoolul, dulciurile pe bază de zahăr rafinat, produsele de patiserie, care ar fi greu procesate de ficatul afectat. Bolnavului de hepatită A trebuie să-i revină pofta de mâncare şi să se întărească, din acest motiv i se dau vitamine (A, B şi C, se găsesc în morcovi, spanac, pătrunjel, kiwi, citrice, fructe de pădure, germeni de grâu etc.).
În toată această perioadă, de la identificarea bolii şi până la vindecarea completă, trebuie făcută o cură cu ceaiuri medicinale hepatoprotectoare, cum sunt cele de rostopască, armurariu, păpădie sau sulfină.
Recomandările Fares, pentru bolnavii de hepatită: Ceai Hepatic, ceai Hepatocol, pulbere Rumex Carbo, dar şi un complex de vitamine naturale Capsule B Complex.