facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-01-05
Vizualizari: 403
Comentarii: 0
Cum să recunoști simptomele balonării: ghidul pacienților

Nu este om, indiferent de vârstă, care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu balonarea. Este o senzație de umflare a abdomenului pe care o experimentăm încă din primele luni de viață. De cele mai multe ori, această senzație este una temporară, cauzată de obiceiurile alimentare greșite sau de consumul anumitor alimente și băuturi. Alteori, balonarea frecventă poate ascunde boli. Specialiștii Fares îți explică pe larg care sunt simptomele balonării și cum se pot calma cu remedii naturiste.

 

CUPRINS:

Ce este balonarea?

Cum se manifestă balonarea: simptome

Cauzele balonării – ce boli poate ascunde

Remedii naturiste pentru eliminarea gazelor intestinale

 

Ce este balonarea?

Cunoscută și sub denumirea medicală de „meteorism abdominal”, balonarea este o tulburare gastrointestinală frecventă atât la adulți, cât și la copii, inclusiv la bebeluși. Constă în umflarea abdomenului, ca rezultat al acumulării excesive de gaze în tractul digestiv. Nu este o boală în sine, nici o problemă de sănătate gravă, însă e extrem de neplăcută, fiind rezultatul unor greșeli pe care le facem la masă, al unor boli sau al unor sensibilități alimentare pe care le avem.

Cum se manifestă balonarea: simptome

Simptomele balonării variază mult, ca durată și intensitate, nu doar de la o persoană la alta, ci chiar la aceeași persoană, în momente diferite. Constau în:

  • Senzație de umflare și presiune în abdomen. Acesta se poate mări vizibil în dimensiuni cu câțiva centimetri, chiar dubla.
  • Dureri abdominale, disconfort;
  • Senzație de plenitudine;
  • Flatulență excesivă;
  • Eructații (râgâieli);
  • Greață, lipsa poftei de mâncare;
  • Modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi diareea sau constipația.

Aceste simptome ale balonării apar preponderent pe timpul zilei, după mese, și se reduc noaptea, când sistemul digestiv își încetinește „motoarele”.

Cauzele balonării - ce boli poate ascunde

Pentru a scăpa de balonare și pentru a o putea preveni, pe viitor, trebuie să-i identifici cauza și să o elimini. Notează-ți ce ai mâncat, ce și cum ai băut, cum ai combinat alimentele, la cât timp după masă au apărut simptomele balonării, cât de puternic s-au manifestat ele. De obicei, cauzele balonării sunt anumite alimente și obiceiuri alimentare și/sau sensibilitățile pe care le ai, bolile de care suferi.

Alimente care dau balonare

  • Leguminoasele (fasolea și mazărea boabe, lintea, năutul) sunt cunoscute pentru faptul că produc gaze în timpul descompunerii lor în intestin. E drept că nu la toată lumea. Fiecare organism reacționează diferit la alimente. Contează, însă, și modul de preparare: spre exemplu, dacă în timpul fierberii schimbi apa de 2-3 ori, se vor elimina substanțele care produc gaze.
  • Alte alimente care produc gaze în intestine sunt varza, broccoli, conopida, anumite fructe proaspete (struguri, pere, prune), alimentele bogate în amidon și reîncălzite, prăjelile.
  • Dintre băuturi, carbogazoasele produc gaze în intestine.

Obiceiuri alimentare care duc la balonare

  • Lipsa unui program de masă, mâncatul haotic, prea mult o dată;
  • Vorbitul în timpul mesei, mâncatul pe fugă, repede, agitat;
  • Sorbitul supei/ciorbei, băuturilor fierbinți, băutul cu paiul, mestecatul de gumă, fumatul;
  • Combinarea, în aceeași farfurie, a mai multor tipuri de alimente. În special fructele consumate după masă, pe post de desert, sunt de evitat. Asta deoarece ele se digeră mai repede decât restul alimentelor, iar dacă rămân blocate în intestine, împreună cu o mâncare consistentă, fermentează și provoacă gaze.

Boli care au ca simptom balonarea

  • Anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, bila leneșă sau boala inflamatorie intestinală, se manifestă prin balonare.
  • Intoleranța la lactoză și la gluten, care se traduc prin carențe de enzime capabile să descompună lactoza și glutenul, sunt alte cauze ale balonării.
  • Infecțiile gastro-intestinale (cu E. coli, Helicobacter pylori), parazitozele sau indigestia au și ele balonarea printre simptome.
  • Ce alte boli ascunde balonarea? Ei bine, stresul, anxietatea, distonia neurovegetativă sunt și ele pe „lista neagră”.

Sunt predispuși la balonare

  • Bebelușii, în primele luni de viață, din cauză că sistemul lor digestiv nu e încă adaptat la anumite formule de lapte și pentru că înghit aer în timpul hrănirii;
  • Femeile, în timpul ovulației, din cauza fluctuațiilor hormonale care se produc în corpul lor;
  • Persoanele vârstnice, al căror metabolism e încetinit;
  • Persoanele care urmează un tratament cu antibiotice de sinteză – aceste pastile dereglează flora intestinală și pot produce neplăceri digestive.

 

Remedii naturiste pentru eliminarea gazelor intestinale

 

Balonarea are leac. Există remedii naturiste antibalonare sub formă de ceaiuri, capsule, uleiuri esențiale sau granule pe bază de plante medicinale, care reduc disconfortul digestiv.faciliteaza digestia

Spre exemplu, după masă sau la nevoie poți bea ceaiuri de ghimbir, mentă, mușețel, anason, fenicul, chimen, coriandru, busuioc, sau rădăcină de obligeana (separat sau combinate în cadrul unor rețete de ceaiuri pentru digestie ușoară). Tot la nevoie, atunci când ai simptome de balonare, apelează la capsule antibalonare cu uleiuri esențiale (de cardamom, coriandru, mentă, fenicul, roiniță, coada șoricelului, scorțișoară). Favorizează eliminarea gazelor, combat spasmele musculaturii intestinale și ajută digestia.

Dacă unele mâncăruri te balonează, există și alimente care te scapă de balonare. Iaurturile naturale și murăturile conțin probiotice și prebiotice care reglează flora intestinală și reduc riscul de balonare după masă. Iar papaya și ananasul conțin papaină și bromelaină - enzime digestive vegetale, similare celor secretate de pancreas, care ajută digestia după mesele copioase. Se găsesc și sub formă de extracte adăugate în capsulele pentru Digestie ușoară.

 

Pentru a preveni neplăcutele simptome ale balonării, pe lângă administrarea de remedii care elimină gazele intestinale, e necesar să faci mici schimbări ale stilului tău de viață. Încearcă să ai mese regulate, echilibrate, să eviți alimentele care vezi că îți provoacă neplăceri digestive, să renunți la băuturi carbogazoase, fumat, sorbit lichide, mestecat gumă. Hidratează-te cât mai bine, redu stresul și fă mișcare. Toate acestea susțin buna funcționare a digestiei, iar tu te vei simți bine fizic și psihic. Dacă nu reușești să ții sub control balonarea, mergi la medicul gastroenterolog pentru investigații!

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri