Stările de neliniște și agitație sunt reacții emoționale și fizice asociate cu anxietatea și stresul. Variază mult, de la o persoană la alta, ca intensitate și mod de manifestare. Și, în general, chiar dacă nu conștientizăm pe moment, sunt foarte nocive! Pe lângă faptul că ne macină psihic, ele generează o serie de modificări în corp, care pun în pericol sănătatea. Există, însă, tratament naturist pentru stările de agitație. Anumite plante medicinale au puterea de a relaxa mintea și corpul, de a reduce sensibilitatea emoțională, nervozitatea, insomniile.
Semne ale agitației
Stările de neliniște și agitație pornesc de la creier, cu gânduri negative și îngrijorări constante. Iar acestea eu efecte fizice în tot corpul.
- Se simt ca o tensiune interioară, senzație de „inimă în gât”, iritabilitate. Unele persoane se manifestă prin bâțâit din picioare, tremur al mâinilor, furnicături, spasme musculare.
- Alte persoane au tulburări respiratorii (respirație dificilă, senzație de sufocare) și/sau cardiovasculare (palpitații, fluctuații ale tensiunii, senzație de bătăi neregulate ale inimii).
- Sunt nelipsite insomniile sau somnul agitat, neodihnitor.
- Urmarea: în timp, organismul obosește, apar dificultățile de concentrare și de atenție, senzație de slăbiciune.
- Somatic, stările de neliniște și agitație dau dureri de cap, transpirații excesive și tulburări digestive (greață, vărsături, diaree, crampe intestinale).
Sunt periculoase stările de agitație?
Dacă durează puțin și sunt cauzate de situații punctuale, nu. Însă pe termen lung, agitația dată de stresul cronic e deosebit de periculoasă. În prezența stresului, a anxietății, organismul secretă în exces cortizol – numit „hormonul stresului”. Este unul dintre cei mai mari dușmani ai imunității, crește riscul declanșării unor boli autoimune, poate declanșa sindromul de colon iritabil, sau distonia neurovegetativă (un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, care afectează mai toate funcțiile vitale ale corpului). Tot stresul afectează ficatul, favorizând acumularea de grăsimi. De asemenea, e responsabil de apariția bruxismului (scrâșnitul dinților), de declanșarea unor afecțiuni ale pielii și de fluctuațiile în greutate (anumite persoane slăbesc, altele se îngrașă).
Cauzele stărilor de agitație
Stările de agitație, nervozitate, iritabilitate sunt rezultatul unor factori fizici sau emoționali. Și anume:
- Stres, anxietate, depresie
Sunt declanșate de un eveniment negativ, de o traumă, de probleme constante la serviciu sau în familie.
- Anumite afecțiuni medicale
Tulburările tiroidiene, boala Parkinson și alte afecțiuni neurologice pot fi asociate cu starea de agitație.
- Renunțarea la vicii
Dacă ești dependent de țigări, alcool, droguri, dulciuri și îți propui să renunți la viciu, fii conștient că te vei confrunta cu stări de agitație și nervozitate.
- Anumite medicamente
Acestea pot avea ca efect secundar inducerea unor stări de agitație. Citește prospectul înainte de administrare.
Factori de risc pentru stările de agitație
- Propriile sensibilități. Unele persoane fac față mai ușor problemelor, nu pun așa mult la suflet sau sunt mai puternice. Altele sunt mai fragile emoțional și orice stimul negativ le poate doborî psihic și fizic.
- Consumul exagerat de cafea sau de băuturi energizante intensifică stările de agitație.
Tratamente naturiste pentru stările de agitație
„Mama-natură” ne pune la dispoziție remedii pentru aproape orice problemă de sănătate. Și în ceea ce privește stresul, stările de agitație în corp, anxietatea, există plante care pot face minuni: echilibrează sistemul nervos vegetativ, liniștesc, relaxează, ajută organismul să facă față solicitărilor, datorită efectului adaptogen.
Iată care sunt cele mai bune plante medicinale cu efect asupra stărilor de agitație!
- Teiul
Conține un compus numit farnesol, care îi conferă proprietăți calmante, sedative. Ceaiul de tei băut seara, înainte de culcare, te ajută să adormi mai repede și să ai un somn liniștit, odihnitor.
- Passiflora
Se regăsește în multe remedii naturiste pentru insomnie datorită capacității sale de a induce calmul, a reduce stările de agitație, iritabilitatea.
- Șerlai
Și această plantă are efect liniștitor în momentele de iritare și tensiune nervoasă. Reduce sensibilitatea emoțională, nervozitatea.
- Schinduful
Pe lângă efectul anxiolitic, adaptogen, sedativ, această plantă medicinală are proprietăți antispastice, menține ritmul cardiac normal și reduce disconfortul digestiv dat de emoțiile puternice. În același timp, revigorează organismul și combate oboseala.
- Vinarița
Liniștește în stările de agitație, nervozitate, surescitare. Are efect calmant atât la nivelul sistemului nervos, cât și digestiv: vinarița poate calma spasmele musculare, inclusiv a celor din tractul digestiv, ajutând în caz de neplăceri digestive pe fond de stres.
- Sunătoarea
Este un antidepresiv natural. Anumiți compuși din sunătoare pot influența nivelurile de serotonină și dopamină din corp, fiind utilă în anxietate, în stări de agitație și neliniște.
- Lavanda
Are și ea efect calmant și relaxant asupra sistemului nervos. Consumul de ceai sau aromaterapia cu ulei esențial de lavandă pot ajuta la reducerea stresului, anxietății, agitației.
- Roinița
Este cunoscută pentru efectul ei calmant, antispastic, antidepresiv. Consumul de ceai de roiniță contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, ameliorează insomnia sau tulburările de somn, calmează crampele digestive.
Un alt tratament naturist pentru stări de agitație este magneziul extras din apă de mare, combinat cu vitamina B6 din surse naturale (extract de orz verde, drojdie de bere). Acest supliment alimentar e recomandat pentru buna funcționare a sistemului nervos, în crampe musculare, furnicături, oboseală, iritabilitate.
Toate aceste plante de mai sus se pot administra sub formă de ceai sau de capsule, individual sau combinate. Atunci când sunt combinate, efectul lor este potențat. Specialiștii Fares au creat multe rețete de produse naturiste pentru anxietate. Sunt ceaiuri, capsule și uleiuri esențiale, din gamele Antistres și Distonoplant.
Avantajele tratamentului naturist pentru stări de agitație
Remediile pe bază de plante sunt ușor asimilabile de către organism, nu dau dependență, nu au efecte adverse, putând fi administrate inclusiv copiilor de peste 6 ani sau mamelor care alăptează. Și sunt mai puternice decât ai putea crede!
Tehnici eficiente împotriva stărilor de neliniște
Pe lângă tratamentul naturist, este nevoie de puțină voință pentru a depăși stările de agitație, anxietatea, stresul. Voință de a lua măsuri și de a face unele schimbări în viața ta.
De exemplu, fă sport! Mișcarea te ajută atât fizic, cât și psihic: oxigenează creierul, crește producția de serotonină și dopamină, revigorează organismul. Îți dau o stare bună și plimbările în aer liber, la soare, în natură.
Alocă-ți timp pentru tine, pentru pasiunile tale, pentru lucrurile / activitățile care te relaxează. Măcar o oră pe zi. Redu timpul petrecut pe rețelele de socializare, iar dacă te uiți la televizor, alege măcar un film de comedie în locul știrilor sau dezbaterilor pe subiecte negative.
Odihnește-te suficient, mănâncă sănătos, evită cafeaua, alcoolul și băuturile energizate, urmează timp de 3-6 luni un tratament naturist pentru stări de agitație. Impune-ți să zâmbești mai mult, să vezi și partea plină a paharului. Iar în momentele în care simți că inima „o ia la goană”, închide puțin ochii și respiră adânc. Va trece, va fi bine!