Te doare capul frecvent și te trezești dimineața cu un gust amar în gură? Ba, mai mult, simți greață, ești balonat sau ai vreo indigestie? E posibil să ai probleme cu fierea, cum este denumită popular bila.
Principala sarcină a acesteia este să facă alimentele grase digerabile și să ajute la absorbția vitaminelor lipo-solubile A, D și K. Neutralizează acidul provenit din stomac, îndepărtează produsele reziduale din „fabrica” ficatului și este încorporată în produsele alimentare parțial digerate ce merg în jos prin intestine. „Bila leneșă” apare atunci când vezica biliara nu este capabilă să furnizeze suficientă bilă concentrată pentru ca organismul să digere corect grăsimile.
Pe numele ei oficial „tulburare de motilitate a vezicii biliare”, bila leneșă ridică o mulțime de probleme de sănătate și aduce tot felul de simptome neplăcute, precum greață, dureri în partea dreaptă, balonări, tranzit intestinal lent. Se poate trata medicamentos, însă ideal este să previi problema, ținând cont de anumite obiceiuri zilnice.
Regimul alimentar corect. Crizele de bilă apar, în general, după ce mănânci preparate grase, sosuri, tocături, afumături, prăjeli, maioneze. Evită-le și, de asemenea, ferește-te de mezeluri, slănină, lactate grase (cremă de brânză, unt, cașcaval) și produse de patiserie.
Nu exagera cu mâncarea! Spune NU meselor copioase, mai ales seara târziu! Cel mai indicat e să mănânci de 4-5 ori pe zi, împărțind meniul în cantități mici. În caz contrar, efortul depus de bilă devine prea mare, astfel încât aceasta se blochează, nu se mai elimină, iar digestia se va desfăşura cu dificultate. Mai mult, grăsimile prost digerate suferă în intestin un proces de fermentaţie, de aici şi senzaţia de balonare şi durere pe care o simt după o masă copioasă cei cu bila leneşă.
Alungă stresul și depresia! Printre factorii de risc ce duc la apariția „bilei leneșe” se numără atât stresul, cât și emoțiile negative precum mania, supărarea, enervarea. Încearcă să faci față provocărilor zilnice fără prea mult consum psihic și vei avea numai de câștigat în privința sănătății organismului.
Problemele cu bila se țin sub control atât printr-un regim alimentar corect, cât și cu ajutorul remediilor din plante. De pildă, capsulele Farebil susțin buna funcționare a vezicii biliare, secreţia şi eliminarea acesteia, contractilitatea normală a musculaturii netede a vezicii și căilor biliare. În plus, dizolvă și elimină acumulările de colesterol și săruri biliare, fluidifică bila, împiedicând formarea mâlului biliar. În același timp, contribuie la reducerea disconfortului abdominal, a balonărilor şi a senzaţiei de prea plin.