Ce e Paștele fără drob, fără ciorbă și friptură de miel, fără ouă roșii, salată de boeuf, vin, pască și cozonaci?! Astfel de bucate sunt nelipsite de pe mesele românilor, la această sărbătoare. Din păcate, la fel de „tradiționale” sunt și problemele digestive pe care le dă excesul alimentar.
Așadar, dacă știi că ai stomac sensibil și probleme cu digestia, dacă până acum ai ținut post, e bine să fii puțin mai cumpătat, mai atent la alimentația din perioada următoare. Specialiștii Fares au pentru tine câteva recomandări utile.
Să mănânci din toate bunătățile de la masa de Paște fără să suferi, apoi, de balonare, senzație de prea plin, greață, dureri de stomac, constipație sau diaree? Se poate, dacă respecți câteva reguli simple:
• Începem cu începutul: cumpărăturile! De sărbători, avem tendința să ne deschidem larg portofelele și să ne umplem coșul cu de toate. Cantitatea de mâncare din frigider se dublează, cu toate că numărul membrilor familiei rămâne același. Sfat: gândește-te foarte bine de ce/cât ai nevoie, fă-ți de acasă lista de cumpărături și nu te abate de la ea. De asemenea, în goana prin magazine, nu uita să citești și eticheta produselor, evitându-le pe cele excesiv procesate, cu E-uri, coloranți, potențiatori de gust. Verifică și termenul lor de valabilitate!
• Încearcă să gătești mai sănătos. Poți pune mai puțină maioneză în salata de boeuf, mai puțină sare și mai puțin ulei în mâncare, mai puțin zahăr în cozonac. Gustul bun și savoarea pot fi date de condimente, de legume.
• Fă ușor trecerea de la post la mâncărurile cu ouă, lapte și carne. Pune-ți în farfurie mai multă salată și mai puțină friptură, ca să-i dai stomacului ocazia să se reobișnuiască. Nu combina, la aceeași masă, mai multe tipuri de proteină animală (și ouă roșii, și stufat, și brânzeturi). Ia-o încet, mănâncă din toate, dar puțin și pe rând!
• Și cei care nu au ținut post se pot confrunta cu neplăceri digestive dacă exagerează cu mâncarea. Digestia se face cu dificultate atunci când stomacul este plin.
• Balonarea și crampele abdominale nu sunt cauzate doar de CÂT mănânci, ci și de CE și CUM mănânci. Anumite alimente, combinate la aceeași masă, pot fermenta, se pot digera mai greu. Spre exemplu, fructele mâncate după carne, pe post de desert. Sau carbohidrații (pâine, paste) combinați cu proteine și grăsimi.
• Planifică-ți mesele, mănâncă dulciuri în prima parte a zilei, optează la cină pentru salate și mâncăruri mai ușoare, mestecă bine mâncarea și acordă-ți răgaz la masă pentru a ușura digestia. Astfel, te poți bucura de mâncare fără chinul unor eventuale neplăceri digestive.
• Pentru orice eventualitate, e bine să ai în casă un remediu la care să apelezi la nevoie. De exemplu, ceaiul și capsulele din gama Digestie ușoară de la Fares stimulează rapid digestia, reduc disconfortul, senzația de greață și de prea plin. Sunt pe bază de plante care conțin o formulă complexă de enzime digestive vegetale, fiind utile atât persoanelor cu digestie lentă, cât și celor cu afecțiuni digestive cronice.
Îți dorim Paște fericit și multă sănătate!