Helicobacter pylori se găsește peste tot în mediul înconjurător, în apă și pe majoritatea alimentelor. Transmiterea e ușoară, de la om la om, prin simpla atingere. Se ia prin sărut, prin folosirea în comun a tacâmurilor, chiar și după o masă la restaurant. E destul de greu să ne ferim de ea, însă merită încercat.
Igiena riguroasă este cea mai bună metodă de prevenție. Ca dovadă, află că în țările sărace, suprapopulate, fără acces la apă potabilă, 90% din populație e afectată de această bacterie, în timp ce în țările dezvoltate o au doar 30% dintre locuitori. Având în vedere că se transmite pe cale orală, este bine:
- să te speli de fiecare dată pe mâini înainte de a mânca ceva, atunci când vii de afară, după ce ai folosit toaletele comune, etc.
- să speli bine fructele și legumele sau să le prepari termic, să cumperi produsele lactate din sursă sigură.
- să nu bei apă de la orice țâșnitoare și robinet. Apa nepotabilă este cea mai uzuală sursă de contaminare.
- să nu împrumuți paharul, sticla de apă sau tacâmurile.
- să speli dozele de bere sau de suc înainte de a le desface și bea din ele.
- mulți dintre cei afectați sunt copiii care, atunci când sunt mici, pun mâna pe orice și apoi bagă în gură. Unele studii au arătat că hrănirea copiilor la sân pe o perioadă cât mai lungă îi poate proteja de infecție pentru că le întărește sistemul imunitar.
- să nu lași câinii și pisicile să te lingă pe față și pe buze pentru că și aceste animale sunt purtătoare ale bacteriei. Chiar și după ce mângâi un câine străin e bine să te speli pe mâini cu apă și săpun.
Nu există un vaccin sau altă modalitate de prevenție a contaminării, așa că respectarea regulilor de igienă este singura măsură pe care o poți lua.