Parfumul pe care îl folosești zilnic poate fi pe cât de plăcut, pe atât de sănătos pentru organism. Este cel pe bază de uleiuri esențiale din plante. Lavanda, bergamotul, lemongrassul, ylang-ylang-ul, mușețelul, rozmarinul, iasomia, trandafirul, patchouli, cuișoarele, busuiocul, menta sunt plante din care se fac uleiuri cu miros senzațional, pe care le poți combina după pofta inimii. Iată cum se prepară un astfel de parfum și ce efecte benefice are!
Îți place mireasma uleiului esențial din lampa de aromaterapie? Află că poți folosi liniștită uleiul preferat și pe piele, pe post de parfum. De altfel, în industria cosmetică, uleiurile și extractele din plante ocupă un rol de bază. Crearea propriului parfum, combinând mai multe uleiuri esențiale, poate fi o modalitate relaxantă de a-ți pune în funcțiune creativitatea. Există o varietate extrem de mare de uleiuri esențiale. Cum le alegi, cum le combini? Un prim pas ar fi să știi că uleiurile se împart în grupuri care au trăsături asemănătoare, în funcție de aromă sau de efectul pe care îl produc.
Categorii de uleiuri în funcție de aromă
- Florale: de trandafir, iasomie, ylang Ylang, lavandă
- Lemnoase: santal, tămâie, patchouli, cedru
- Picante: cimbru, cuișoare, scorțișoară, ghimbir
- Citrice: portocală, lămâie, grapefruit, bergamot
Categorii de uleiuri în funcție de efectul urmărit
- Energizante: de rozmarin, eucalipt, mentă, pin, busuioc, ghimbir, citrice
- Relaxante: de lavandă, salvia sclarea (șerlai), ylang ylang, patchouli
- Pentru răceală și gripă: de cimbru, oregano, eucalipt, mentă, rozmarin, cuișoare, scorțișoară, tea-tree
- Împotriva anxietății: de portocală, bergamot, lemn de santal, lavandă, lemongrass, mușețel, vetiver.
Cum se prepară parfumul din uleiuri esențiale
Ai nevoie de un ulei de bază (de migdale, de jojoba, de cocos), care va reprezenta 70-80% din compoziție. În această bază se adaugă uleiurile esențiale. Ține cont de faptul că orice parfum trebuie să aibă note de top (sunt cele pe care le simți prima dată, cele proaspete, ușoare, care rezistă 1-2 ore. Ex. citricele), note de mijloc (reprezintă „inima parfumului”, sunt aromele calde care durează 3-4 ore. Ex. aromele florale) și notele de bază (sunt mai grele, au un miros mai puternic, care persistă. Ex. notele lemnoase). Astfel, pentru un parfum „ca la carte” vei folosi cel puțin 3 tipuri de uleiuri esențiale. Amestecul rezultat se pune într-o sticluță cu pulverizator sau într-una cu bilă. Marele avantaj este că te poți „juca”, poți experimenta și, astfel, îți vei crea parfumuri personalizate, diferite, în funcție de preferințe, dar și de nevoi.
Beneficiile parfumurilor din plante
Folosite corect, parfumurile din uleiuri esențiale au efecte benefice asupra sănătății. Pe lângă faptul că vei mirosi superb, aromele inspirate pot trata diverse probleme de sănătate. Calmează durerile de cap (rozmarin, mentă), liniștesc în situații tensionate, de stres, ajutând în anxietate și depresie (salvia sclarea, lavandă, bergamot, mușețel roman, lemongrass), sau îți dau energie (pin, rozmarin, ghimbir). De asemenea, le poți folosi când ești răcit sau gripat (cele de mentă, busuioc, eucalipt, rozmarin, cuișoare). Dacă nu te pricepi să prepari parfumul singură, în casă, îl găsești gata preparat în magazinele naturiste. Există ulei Distonoplant dintr-o combinație de 9 uleiuri esențiale, pentru reducerea stărilor de agitație, sau ulei Biosept Nazal din 10 uleiuri cu acțiune antivirală și antibacteriană. Aplică-le pe încheietura mâinii sau în zona tâmplelor și te vei simți mai bine, mirosind, în același timp, superb!