Parcă exact atunci când este liniştea mai mare, în timpul cursurilor sau al unei şedinţe, stomacul tău se „trezeşte” să facă gălăgie. Bolboroselile în burtă sau chiorăitul mațelor, în termeni populari, poartă denumirea, în termeni ştiinţifici, de „borborisme”. Reprezintă un aspect normal al procesului de digestie, însă unul destul de jenant, în anumite momente. Iată din ce cauze apar și cum putem „da volumul mai încet”!
Cele mai frecvente cauze ale borborismelor
Atunci când stomacul este zgomotos, te gândeşti automat că e un semnal de foame. Într-adevăr, are o oarecare legătură. Ca să înţelegi cauza, trebuie să cunoști cum funcţionează sistemul digestiv.
Alimentele ingerate sunt împinse din stomac prin intestine până spre exterior graţie unor valuri de contracţii musculare. În cursul acestui proces, în stomac şi intestine se formează gaze care, la un loc cu lichidele, produc aceste zgomote. Practic, bolboroselile în burtă sunt rezultatul contracțiilor musculare ale tractului gastrointestinal, care ajută la deplasarea alimentelor, a fluidelor și a gazelor prin sistemul digestiv.
Legătura dintre foame și chiorăitul mațelor
Bolboroselile în burtă se formează tot timpul, nu doar atunci când ţi-e foame. Totuşi, când stomacul e plin, alimentele acţionează ca un amortizor, putând absorbi sau chiar opri sunetul, însă când e gol, sunetele se aud mai tare, mai sonor. De asemenea, când stomacul e gol, se produc anumiţi hormoni care transmit creierului mesajul de foame, moment în care se produc alţi hormoni ce stimulează secreţiile gastrice şi contracţiile musculare – deci alt motiv de „gălăgie”.
Gazele în exces, printre „vinovate”
Borborismele mai pot fi amplificate atunci când există o cantitate mare de gaze în intestine. Acestea se produc în exces din cauza unor greşeli pe care le faci la masă (înghiţi aer în timp ce mănânci sau bei), din cauza anumitor alimente (fasole, mazăre, linte, varză, broccoli, conopidă, ceapă, băuturi carbogazoase, anumite fructe), sau pur şi simplu în urma unor afecţiuni digestive (sindrom de colon iritabil, intoleranţă la lactoză, digestie incompletă).
Tipuri de zgomote intestinale
În funcție de intensitate, sunetele pe care le produc borborismele pot fi:
-
Normale
Se aud tot timpul, în general sunt de intensitate scăzută, putând fi auzite cu un stetoscop plasat pe abdomen. Se aud mai tare în anumite situații: după o masă îmbelșugată sau prost tolerată, dacă înghiți aer, mesteci gumă, fumezi prea mult sau doar îți e foame.
-
Hipoactive
Adică nu se aud. Indică o încetinire a tranzitului, care poate apărea în caz de leziuni la nivelul intestinelor, blocarea parțială a intestinelor, infecții la nivelul cavității abdominale sau peritonită, pancreatită, insuficiență renală.
-
Hiperactive
Intestinele tale sunt foarte „vocale”. Se întâmplă atunci când tranzitul intestinal este accelerat. Acest lucru poate fi cauzat de alergii alimentare, infecții care produc diaree, boală Crohn, ulcer.
În funcție de CUM se aud borborismele, sunetele pot fi descrise ca:
- Ascuțite, scurte și repetitive. Sunetul seamănă cu cel produs de picăturile de apă care cad într-un bazin;
- „Bubuit”. Sunetul e ca cel produs de un tunet înfundat.
- Gâlgâit. Seamănă cu zgomotul produs de lichidele care se mișcă într-un recipient.
- Răget. Îți dă senzația că stomacul tău răcnește de-a dreptul, sau urlă de foame. Acest sunet poate fi destul de zgomotos și se manifestă în episoade de 2-3 secunde.
Simptome ale borborismelor
Zgomotele intestinale pot fi însoțite de balonare, diaree sau constipație, dureri abdominale, senzația că te înțeapă stomacul (atunci când ți-e foame) și stare generală proastă.
Soluții și tratamente naturiste pentru bolboroselile în burtă
Flămând sau nu, să ai frecvent un stomac zgomotos nu e tocmai plăcut. Soluţia ar fi să mănânci la timp şi să reduci acumularea de gaze.
Pentru a preveni formarea de gaze în exces şi a rezolva această problemă stânjenitoare, încearcă următoarele sfaturi:
– Renunţă la obiceiurile nesănătoase, precum fumatul excesiv, mestecatul de gumă, băutul lichidelor cu paiul, toate acestea favorizând înghiţirea aerului.
– Nu vorbi în timp ce mânânci, mestecă suficient fiecare îmbucătură şi nu bea apă în timpul mesei.
– Evită băuturile carbogazoase şi alimentele care fermentează şi produc gaze (fasolea, mazărea, varza etc.).
– După masă, bea un ceai din plante medicinale care ajută digestia şi favorizează eliminarea gazelor. Cele mai bune ceaiuri pentru zgomotele intestinale sunt: de mentă, de muşeţel, de busuioc, de cimbrişor sau de coriandru.
– Ceaiul de ghimbir este un remediu naturist care reduce instant zgomotele intestinale, atunci când cauza o reprezintă acumularea de gaze.
– Obişnuieşte-te să mănânci puţin şi mai des. De fapt, indicat ar fi să îţi stabileşti ore fixe de masă. Şi stomacul tău se va obişnui cu programul.
– Când te prinde foamea, ronţăie nişte biscuiţi din cereale integrale, migdale sau o banană. Iar dacă nu ai nimic de mâncare, un pahar cu apă plată sau, de preferat, un ceai din plante medicinale îţi vor calma bolboroselile din burtă.
– Este important să reduci stresul şi să fii relaxat atât tu, cât şi stomacul tău. Se spune că, atunci când vezi că începe „gălăgia”, dacă respiri adânc sau îţi ţii respiraţia pentru câteva secunde, zgomotele intestinale se domolesc pentru o perioadă.
În general, bolboroselile în burtă nu sunt considerate o problemă medicală. Pur și simplu așa funcționează sistemul digestiv, iar faptul că se aud e semn că intestinele tale își fac treaba. Cu toate acestea, în unele cazuri, borborismele vin la pachet cu alte simptome, precum flatulență excesivă, modificări ale scaunelor (diaree, constipație), arsuri la stomac sau senzația de stomac plin. Dacă experimentezi orice simptom ciudat sau deranjant, care persistă în timp și te îngrijorează, nu ezita, mergi la medicul gastroenterolog pentru o consultație!