Sfaturi Practice
 
 

Cum ne afectează, de fapt, frigul

shutterstock_711429925

Cu toții știm că în sezonul rece crește numărul cazurilor de răceală și gripă, astfel că oamenii au asociat mereu temperaturile scăzute cu îmbolnăvirea. Dar să fie frigul cauza propriu-zisă a răcelii? Oamenii de știință au explicații interesante.

Trecerea de la cald la rece

Este doar o coincidență faptul că iarna, când e frig afară, ne îmbolnăvim mai des. Răceala este dată de un virus, nu de frigul în sine. Totuși, un sâmbure de adevăr există și ceva se întâmplă în această perioadă. Temperaturile scăzute sunt o cauză indirectă a răcelii deoarece slăbesc randamentul sistemului imunitar, care nu va putea lupta la fel de eficient cu microbii. De asemenea, frigul cauzează vasoconstricția vaselor de sânge, ducând la uscarea mucoasei nazale care nu va mai putea filtra agenții patogeni din aer. Atunci când intrăm de la frig la căldură, se produce vasodilatația, însoțită de scurgeri nazale și înroșirea pielii. Tot acest proces de trecere de la cald la rece și invers sensibilizează mucoasa nazală, făcând-o vulnerabilă în fața virusurilor. Cei care respiră pe gură sunt cu atât mai expuși, deoarece microbii nu mai sunt filtrați, ci au cale liberă în organism.

Spațiile închise

Sunt o altă cauză a răcelilor și cea mai importantă. Specialiștii susțin că, iarna, ne îmbolnăvim mai degrabă din interior decât din exterior. În spațiile închise, neaerisite, la un loc cu alți oameni bolnavi, se află cea mai mare concentrație de virusuri, iar riscul de îmbolnăvire e mai mare. Aerul uscat din interior, dat de sursele de încălzire, afectează și el sistemul respirator. Indicat ar fi să aerisim cât mai des încăperile, iar peste noapte să menținem umiditatea în camere cu ajutorul unui umidificator.

Alte probleme de sănătate care se agravează la frig

Cum gerul produce vasoconstricție, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, cardiopatie ischemică) vor avea și mai multe probleme – se accentuează tulburările de ritm cardiac, crește tensiunea, circulația periferică devine deficitară. Tot la frig se agravează și bolile pulmonare. Pe lângă vasoconstricție, frigul face și bronhoconstricție, adică îngustează căile respiratorii, ceea ce duce la dificultăți în timpul respirației și senzație de disconfort. Și la bolnavii de reumatism se intensifică durerile articulare. Extern, temperaturile scăzute din această perioadă agravează cuperoza, usucă pielea, mâinile și buzele, fiind nevoie de o hidratare suplimentară atât din interior (prin lichidele consumate), cât și din exterior (folosind creme nutritive).

 

 

Comentarii

Articole recomandate
Cum ne afectează, de fapt, frigul

Cele mai aromate ceaiuri calde pentru zile reci

Nu trebuie să fii mare băutor de ceaiuri ca să apreciezi, în zilele geroase de iarnă, aroma unui ceai cald, îndulcit cu miere și savurat în tihnă, sub o pătură moale, pe canapea. Poate fi momentul tău de răsfăț, dar și de sănătate. Anumite plante medicinale au efect de încălzire și de revigorare a organismului. Iată cinci reț

citește mai departe

 
Cum ne afectează, de fapt, frigul

Cu ce îți poți împrospăta aerul din casă pe timp de iarnă

Spre deosebire de vară, în sezonul rece, ferestrele casei noastre se deschid mai rar și, de multe ori, aerul din camere devine „greu”. Evită să folosești spray-uri și parfumuri de cameră din comerț, ale căror substanțe chimice, odată inhalate, îți pot da dureri de cap. Există soluții naturale prin care îți poți parfuma casa.

citește mai departe

 
Cum ne afectează, de fapt, frigul

Plantusin pt gât comprimate de supt

Comprimatele Plantusin pentru gât sunt recomandate în caz de dureri de gât, datorită efectului antiinflamator şi decongestionant. Produsul a fost testat timp de 7-10 zile la pacienţi cu rino-faringo-laringite şi s-a arătat că acesta a fost suficient pentru eliminarea disconfortului respirator, bine tolerat şi lipsit de re

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!