Grăsimile, alcoolul, fumatul, medicamentele – toate acestea se metabolizează la nivelul ficatului. Prin funcția sa antitoxică, acest organ este implicat în anihilarea substanțelor nocive pentru organism, pe care le prelucrează și apoi le elimină pe cale biliară sau renală. Dar atunci când este asaltat de toxine sau din cauza unor deficite enzimatice, ficatul devine depășit de situație, iar celula hepatică începe să fie afectată de produșii toxici rezultați.
Niciodată nu lua medicamente după ureche, în exces sau cu prea multă ușurință. Chiar dacă pe prospectul lor, printre reacțiile adverse, nu e menționată afectarea ficatului, ea este de la sine înțeleasă. Orice medicament este metabolizat de ficat și îi dă de lucru. Iar când asociezi mai multe tipuri de pastile, când în paralel cu tratamentul administrat ai un stil de viață nesănătos (consumi prăjeli, afumături, dulciuri, alcool, fumezi, nu te odihnești suficient etc.), ficatul devine suprasolicitat. Dacă trebuie neapărat să urmezi un anumit tratament medicamentos, e absolut necesar ca în acea perioadă să îți protejezi ficatul. Cum? Medicii noștri au 7 recomandări.
Recomandări
- În ultimii ani s-a constatat o creștere a numărului de medicamente cu acțiune toxică asupra ficatului, atrag atenția specialiștii citați de ziare.com. O recomandare ar fi ca, dacă există varianta naturală, din plante, a acelor medicamente de sinteză, să optezi pentru ea. Remediile naturale nu au efecte adverse asupra ficatului.
- Renunță de alcool! El este cel mai mare dușman al ficatului, fiind foarte greu de procesat. Încearcă să reduci și fumatul, deoarece metabolizarea nicotinei se petrece, în proporție de 90%, tot în ficat.
- Evită alimentele care obosesc ficatul, cum ar fi mezelurile, afumăturile, conservele, carnea grasă, prăjelile, sosurile, produsele de patiserie. Orientează-te spre verdețuri (spanac, rucola, pătrunjel), legume, carne slabă la grătar, cereale integrale, uleiuri presate la rece, supe, lactate slabe, iar dulciurile să fie mai mult pe bază de fructe și miere. Cele mai bune alimente pentru ficat sunt avocado, sfecla, morcovii, grepfrutul, lămâile, afinele, cătina, ghimbirul.
- Bea multe ceaiuri din plante cu principia amare, precum păpădia, anghinarea, armurariul, cicoarea, rostopasca, sunătoarea. Mai poți bea sucuri din fructe și legume care ajută la eliminarea metalelor grele din organism și susțin ficatul în procesul de detoxifiere.
- În perioada administrării tratamentului medicamentos, îți poți proteja ficatul cu suplimente pe bază de plante. Poți lua spirulină, o algă celebră pentru puterea ei de a accelera eliminarea toxinelor, sau capsule Hepatofit cu armurariu, schisandra, rostopască, anghinare, păpădie, sulfină. Au un puternic efect hepatoprotector și hepatoregenerator, scad transaminazele și, în același timp, stimulează digestia, reglează funcția biliară, elimină oboseala, combat astenia și îmbunătățesc calitatea vieții.
- Obișnuiește-te să consumi mai puțină sare, ea cauzând, printre altele, și boala ficatului gras. Așadar, evită covrigeii, chipsurile, brânza sărată, popcorn-ul și nici nu-ți mai adăuga sare în mâncarea din farfurie. Gustul se educă, totul ține de obișnuință.
- Nu pierde nopțile, culcă-te la o oră decentă seara, astfel încât să obișnuiești organismul cu un ritual al orelor de culcare și de trezire. Pentru un somn de calitate, seara, apelează la ceaiuri Distonoplant din plante medicinale cu efect calmant, sedativ (lavandă, passiflora, roiniță, tei etc.).