Ficatul este un organ care nu doare și nu e prea „vocal” atunci când suferă. Simptomele sunt vagi la început și de obicei sunt trecute cu vederea. Abia la analize de sânge și ecografii se pot descoperi diverse afecțiuni. Iar când simptomele sunt evidente, de obicei stadiul bolii e avansat. Nu trebuie să se ajungă acolo. De sănătatea acestui organ tăcut, dar extrem de valoros e necesar să avem grijă în fiecare zi.
Lipsă de energie, probleme cu digestia (balonare, constipație), acnee, depresie și irascibilitate. Sunt primele semne ale unui ficat obosit. Afecțiunea descrie incapacitatea acestui organ de a-și îndeplini corespunzător funcția de metabolizare a deșeurilor din organism. Analizele de laborator sunt încă normale, dar dacă ai aceste simptome, ar fi bine să iei măsuri. În primul rând, revizuiește-ți alimentația: renunță la alcool, tutun, alimente procesate, bogate în grăsimi trans, conservanți și potențiatori de gust, și treci pe verdețuri, citrice, carne slabă de pui, pește și fructe oleaginoase. Bea cât mai multe ceaiuri din plante cu efect hepatoprotector și hepatoregenerator, care conțin principii amare (de armurariu, rostopască, sunătoare, gălbenele, cicoare, anghinare, păpădie sau sulfină).
Când oboseala și starea de slăbiciune sunt permanente, iar analizele de sânge arată valori crescute ale enzimelor hepatice, ale colesterolului și trigliceridelor, înseamnă că ai steatoză hepatică, sau „ficat gras”. Afecțiunea reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi în ficat, împiedicându-i buna funcționare. Pe lângă dieta de mai sus, poți face o cură de capsule Hepatofit naturale, din plante (armurariu, anghinare, rostopască, păpădie, sulfină, schisandră). Administrate sub această formă, combinate, plantele au puternic efect hepatoprotector și hepatoregenerator, asigură doza optimă de silimarină și scad transaminazele cu 50% din repășirea valorilor normale, după 3 luni de administrare.
Abuzul de alcool sau reacțiile adverse pe care le ai la anumite medicamente afectează și mai mult ficatul, care se manifestă mai violent, cu insuficiență hepatică. Se instalează rapid, în câteva zile sau săptămâni, și reprezintă incapacitatea ficatului de a-și mai desfășura funcțiile. La început, simptomele sunt vagi – greață, lipsa poftei de mâncare, oboseală – dar pe măsură ce evoluează apare icterul, umflarea abdomenului. În acest caz, trebuie să ajungi urgent la spital. La fel se manifestă ciroza hepatică, iar hepatita este cea mai severă formă de afectare a ficatului. Aici, simptomele sunt mai accentuate: disconfort în partea dreaptă, greață, vărsături, oboseală. Există mai multe tipuri de hepatită, fiecare se transmite și se manifestă diferit, iar tratamentul trebuie dictat de medic. Tot ce e recomandat să faci e să mergi periodic, regulat, pentru analize de rutină, și să încerci să ai un stil de viață cât mai sănătos.