În curând începe școala și copiii vor reintra în comunitate – locul perfect pentru schimbul de virusuri. Mulți părinți se resemnează deja cu ideea că va urma o perioadă cu răceli repetate și scutiri medicale, însă lucrurile nu trebuie să se întâmple neapărat așa. Dacă începeți de pe acum să lucrați la întărirea imunității, răcelile, chiar dacă apar, vor fi ușoare și vor trece repede.
Întărirea imunității copiilor se face cel mai simplu prin alimentație. Una corectă, sănătoasă, bazată pe fructe, legume, produse ale stupului și plante medicinale. Ce te faci dacă cel mic dă la o parte legumele, strâmbă din nas la ceaiuri și tincturi, cerându-ți numai paste, pizza și ciocolată? În acest caz, trebuie să apelezi la „trucuri”, să știi cum să-l convingi, ce să-i dai pe placul lui. Avem aici câteva exemple:
- Îi plac sucurile? Prepară-i unele naturale din portocale proaspăt stoarse amestecate cu suc de morcov. Sau din kiwi pasat cu suc de mere. De altfel, poţi realiza tot felul de combinaţii între fructe şi legume (sfeclă roşie, morcov, fructe de pădure), pe care le vei îndulci cu miere. În fiecare pahar poți adăuga 1-2 linguri de suc proaspăt stors de cătină (se găsește deja în piețe). Toate acestea sunt bogate în vitamina C şi bioflavonoide, esenţiale pentru imunitate.
- Îți cere dulciuri? Prepară-i în casă diverși biscuiți, brioșe și torturi în care vei folosi făină integrală, fructe proaspete sau uscate, îndulcitori naturali (miere, sirop de arțar etc.). Inclusiv înghețata i-o poți face în casă din iaurt și diverse fructe de sezon.
- Tot în categoria dulciurilor pot fi incluse produsele stupului, stimulente naturale deosebit de valoroase pentru întărirea imunității. Dă-i în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o linguriță de miere amestecată cu polen.
- Pune-i legumele în farfurie în diverse aranjamente haioase. Joacă-te cu forme și culori și creează personaje din desene animate sau animăluțe simpatice. Sigur va fi tentat să le guste.
- Fii tu un exemplu. Mâncați împreună la masă același gen de mâncare sănătoasă. Nu poți să-i dai copilului salată cu broccoli și tu să mănânci cartofi prăjiți. Cel mic se obișnuiește din familie cu un anumit gen de mâncăruri dacă le vede zi de zi în farfuriile tututor.
- Pentru că de cele mai multe ori nu reușim să întărim imunitatea unui organism doar din alimentație, în anumite perioade ale anului e bine să ținem câte o cură cu suplimente. Siropurile pentru întărirea imunității sunt chiar recomandate copiilor. De asemenea, comprimatele cu propolis, echinacea, cătină sau măceșe sunt gustoase și ușor de acceptat de către copii.