facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-01-10
Vizualizari: 794
Comentarii: 0
Cum gestionezi corect răceala și gripa

Nu orice strănut și durere în gât înseamnă gripă, nu orice suferință se tratează cu antibiotic, iar când alegem tratamentul pentru răceală nu trebuie să vizăm doar simptomele, ci și cauza bolii. Sunt doar câteva aspecte pe care e bine să le avem în vedere în acest sezon rece, când riscul de îmbolnăvire e mare. Medicii Fares explică pe larg de ce apare răceala, cine sunt persoanele vulnerabile și cum trebuie să arate schema corectă și completă de tratament.

Diferența dintre gripă și o simplă viroză respiratorie

De cele mai multe ori, spunem că avem gripă când, de fapt, este vorba despre o simplă răceală, și invers. Simptomele lor asemănătoare ne induc în eroare. Totuşi, e important să putem face diferenţa dintre cele două, deoarece gripa netratată corespunzător poate duce la complicații severe, chiar mortale. Ambele sunt infecții respiratorii date de virusuri. Răceala poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri, în timp ce gripa doar de trei (A, B și C), cu mai multe tulpini. Rinovirusurile răcelii acționează la nivelul căilor respiratorii superioare (nas, gât, faringe) și dau simptome mai ușoare, care cresc gradual în intensitate (strănut, durere în gât, rinoree, tuse, ușoară febră). Gripa, însă, debutează brusc și violent cu febră de peste 39 de grade, dureri musculare, de cap și de ochi, frisoane, amețeală, transpirații, oboseală și tuse. Dacă răceala ține o săptămână, gripa poate persista mai mult, chiar și trei săptămâni, iar uneori sunt afectați plămânii.

Persoanele cu risc

Atât răceala, cât și gripa se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, dar și prin contactul cu suprafețele contaminate. De ce unii se îmbolnăvesc, alții nu? Diferența o face sistemul imunitar, dar și câtă grijă acordă fiecare la igienă, la măsurile de protecție. Sunt predispuși copiii sub cinci ani, sugarii, femeile însărcinate, persoanele obeze, cele care suferă de boli cronice de inimă, rinichi, astm, diabet sau adulții de peste 65 de ani. Obiceiul sănătos de a ne spăla pe mâini după ce am venit de afară, de a nu duce mâna la nas, gură și ochi, de a nu folosi vesela la comun cu persoanele infectate poate preveni aceste infecții respiratorii.

Țintește cauza bolii, nu doar simptomele!

Multe persoane aleg tratamentul pentru răceală în funcție de simptomele avute și doar pe ele caută să „le vindece”. Însă e nevoie de mai mult. Fitoterapia îndeplinește cu succes ambele nevoi: acționează atât pentru distrugerea microbilor, adică a cauzei care a produs infecția, cât și pentru ameliorarea unor simptome supărătoare, cum sunt tusea, febra, inflamația. Plantele au o compoziție complexă, conținând sute de principii active ce au efect antiviral, antibacterian, analgezic, antitermic, sudorific, antiinflamator (de calmare a iritațiilor membranelor tractului respirator), expectorant (de fluidificare și eliminare a secrețiilor mucoasei), de stimulare a imunității.

Cele mai bune plante în răceală

  • Cea mai eficientă acțiune antivirală se obține prin administrarea de tincturi sau de capsule cu pulberi sau extracte din plante medicinale, cum ar fi șovârv, usturoi, astragalus, ti-tree, cimbru.
  • Formulele cu acțiune antiinflamatoare, sudorifică și antifebrilă conțin crețușcă, scoarță de salcie, ghimbir, scorțișoară și isop. Administrate sub formă de ceai, încă de la debutul bolii, îmbunătățesc starea generală și grăbesc vindecarea. Se pot consuma 3 până la 4-6 căni de ceai pe zi, hidratarea fiind foarte importantă când avem febră. Tot pentru scăderea febrei se poate apela la loțiuni pentru frecție, din eucalipt, pin, cimbru, scorțișoară și ti-tree.
  • Cele mai bune descongestionante nazale sunt uleiurile esențiale de eucalipt, pin, mentă, calomfir și dafin, cu care se pot face inhalații.
  • Pentru fluidificarea și eliminarea secrețiilor mucoase, sunt indicate infuziile de plămânărică, eucalipt, crețușcă, șovârv.
  • Pentru a obține un efect mai complex dezinfectant, descongestionant al căilor respiratorii, antifebril, antiinflamator și sudorific, se poate administra un preparat solubil natural care conține extracte uscate, uleiuri esențiale și vitamine, care pentru efecte optime se recomandă încă de la apariția primelor simptome.
  • Limitări și atenționări speciale pentru gravide și copiiFemeile însărcinate și cele care alăptează nu pot lua orice fel de tratament. Ele își pot administra în siguranță ceaiuri din plante cu efect vitaminizant, care favorizează transpirația și expectorația, cum sunt măceșele, florile de hibiscus, feniculul, mugurii de pin, soc, salvie, cimbrișor. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi, în cure de până la 7 zile. Pentru efecte mai intense, se pot asocia capsule din frunze de măslin, lichen de piatră, turmeric, ghimbir și siropuri antiseptice sau antitusive. Pentru copiii de peste 3 ani, preparatul solubil are o eficiență foarte bună datorită formulei complexe, are gust bun și miros plăcut, fiind agreat de cei mici. Tratamentul poate fi completat cu fricțiuni pe mâini, piept, spate cu o loțiune specifică, de 2-3 ori pe zi.Iată mai jos un tabel cu cele mai bune plante în răceală și gripă!
    Efect Plante medicinale Forma de prezentare
    Antiviral astragalus, usturoi, șovârv, ti-tree, cimbru, lichen de piatră, frunze de măslin. Acestea au și propietăți antibacteriene, imunostimulatoare Capsule

    Tinctură

    Ceai, ceai solubil

    Antiinflamator scoarță de salcie, crețușcă, plămânărică, lichen de piatră, muguri de plop. Au și proprietăți antialgice, antifebrile Capsule

    Tincturi

    Ceai, ceai solubil

    Antifebril, sudorific salcie, soc, isop, trifoiște de baltă, busuioc, rizomi de ghimbir, scorțișoară, având și acțiune relaxantă, antialgică Capsule

    Tinctură

    Ceai, ceai solubil

    Mucolitic și expectorant plămânărică, eucalipt, crețușcă, șovârv, cimbru, lichen de piatră. Au și efect antiinflamator și antiviral Capsule

    Tinctură

    Sirop

    Ceai, ceai solubil

    Descongestionant nazal uleiuri esenţiale de: eucalipt, pin, mentă, ti-tree, dafin. Au și proprietăți antiinflamatoare, calmante Inhalant

    Ulei (în sticlă cu roll-on pentru inhalare)

    Relaxant muscular, tonic ulei esențial de mentă, camfor, cimbru. Au și acțiune de stimulare a circulației Loțiune pentru frecții

     

     

     

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri