Copiii răcesc des pentru că petrec mult timp în comunitate, cu alți copii (la școli, grădinițe, creșe) și pentru că nu au sistemul imunitar suficient de bine dezvoltat. Ultimul aspect este agravat în această perioadă – cu toții ieșim din iarnă cu un sistem imunitar mai slăbit, din cauza lipsei soarelui și a alimentației mai sărace în fructe și legume. Astfel, riscul de a contacta boala e mai mare, iar infecțiile respiratorii se pot complica, ducând spre sinuzite, otite, pneumonii.
Dacă cel mic face febră, îi administrăm remedii din plante cu efect antitermic. Dacă tușește, apelăm la siropuri pe bază de pătlagină, lichen de piatră, nalbă mare, muguri de brad și de pin, care au efect expectorant, antispastic, antiseptic, antiinflamator, antifungic. Dacă îl doare gâtul, poți să-i prepari în casă sirop de ridiche neagră, de ceapă cu miere sau suc de morcovi. Îi mai poți da să bea lapte cald în care ai presărat un vârf de turmeric, un condiment mai puțin cunoscut la noi, cu un gust aproape insesizabil, dar care are o mare putere de a reduce inflamațiile însoțite de înroșire, este antiseptic și grăbește vindecarea.
Din cauza durerii în gât și a stării generale de rău, copilul poate refuza să mănânce, tocmai de aceea e recomandat să-i dai alimente moi, pe gustul lui. Supa de găină crescută la țară, în care ai fiert legume, este cel mai bun antibiotic și antiviral natural, recunoscut inclusiv de către medici.
Dacă e suficient de mărișor încât să știe să facă gargară, pregătește-i o soluție din bătrâni – apa cu sare. Se pune o linguriță de sare la o cană de apă caldă și se face gargară cu acest amestec dezinfectant pentru amigdale. De asemenea, inhalațiile reprezintă un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Aburii umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu pante medicinale şi cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează iritaţia gâtului.
Adaugă comentariu