facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-09-24
Vizualizari: 849
Comentarii: 0
Cum e bine să vorbești cu un depresiv

Potrivit studiilor, un român din cinci s-a confruntat la un moment dat cu depresia, fie personal, fie prin intermediul cuiva apropiat. Problema aduce suferinţă ca orice altă boală, nu e simplu de abordat şi de vindecat, necesită „fineţe”, tact din partea celor din jur. Aceştia din urmă au un rol esenţial, însă puţini ştiu cum să se poarte cu o persoană aflată în depresie. Noi le venim în ajutor cu câteva recomandări.

Cum recunoști un depresiv?

Simptomele depresiei variază de la o persoană la alta ca intensitate şi ca mod de manifestare. În principal, vorbim despre scăderea interesului faţă de activităţi care înainte făceau plăcere, tendinţă de izolare, modificarea apetitului, insomnie, stări accentuate de oboseală, de tristeţe, de vinovăţie, dificultate de concentrare.

Cine este predispus?

Depresia poate apărea fie în urma unor evenimente negative, fie în anumite perioade ale vieţii. Spre exemplu, depresia sezonieră apare toamna şi iarna, din cauza luminii naturale mai reduse, a alimentaţiei mai sărace în vitamine şi minerale. Apoi, cu depresia după naştere se confruntă, conform OMS, 1-2 mame din 10. Apare în primele patru săptămâni după naştere şi se manifestă prin stări de plâns, grija exagerată faţă de starea copilului. La adolescenţi, depresia e frecventă tot din cauza modificărilor hormonale prin care trec. Nesusţinuţi şi neînţeleşi de adulţi, pot cădea în extrema abuzului de alcool, de ţigări, chiar de droguri. Vârstnicii pot trece şi ei prin episoade depresive, pe fondul lipsei de energie şi de motivaţie.

Cât de periculoasă e depresia?

Netratată, depresia poate duce la pierderea locului de muncă, la risc de consum exagerat de alcool, la comportamente autodistructive, probleme cu greutatea şi deteriorarea relaţiilor cu cei din jur. În plus, la nivel fizic, imunitatea organismului scade, devenind vulnerabil în faţa bolilor.

Cum ne purtăm cu o persoană aflată în depresie?

distonoplantCu multă răbdare, înțelegere și căldură. Ascultă-i cu atenție problemele, atunci când se deschide și vorbește despre ele, și nu le minimiza importanța. E greșit să spui „asta-i un fleac, te superi din nimic, alții sunt și mai rău”, căci nu îl ajută cu nimic și se simte neînțeles. Psihologii susțin că e greșit să oferi sfaturi la nesfârșit, ci mai degrabă ajută persoana în cauză, prin întrebări, să ajungă singură la o concluzie, un răspuns. Nu pune presiune pe ea să facă lucruri pe care nu simte încă să le facă (ex. sport). Chiar dacă sunt activități benefice, e posibil ca încă să nu se simtă în stare, după care ar apărea sentimentul de frustrare. Mai degrabă oferă-i în dar un pachețel cu remedii naturiste: ceaiuri cu efect calmant, care îmbunătățesc calitatea somnului, capsule Distonoplant din plante cu efect tonic, care alungă oboseala, reduc stările de agitație nervoasă și palpitațiile. Poate nu va merge să și le cumpere singur, dar avându-le aproape, se va bucura de dar și îl va folosi.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri