Tusea este cel mai comun simptom al virozelor respiratorii, atât de frecvente în sezonul rece. Este de mai multe feluri, însă toate au în comun starea de disconfort pe care o produc, mai ales pe timpul nopții. Pentru a putea, totuși, să te odihnești, încearcă să respecți câteva dintre recomandările de mai jos!
Folosește un umidificator. Pe timp de noapte, un umidificator crește umiditatea aerului din cameră, iar căile respiratorii vor fi și ele umezite. Astfel, tusea uscată nu te va mai sâcâi și vei putea dormi liniștit. Această metodă poate funcționa la fel de bine și în timpul zilei, când ești la birou sau în camera în care îți petreci majoritatea timpului. Nu uita să cureți bine vaporizatorul, pentru a evita formarea fungilor în aparat. Mai poți pune în vaporizator câteva picături de ulei de eucalipt.
Dormi pe două perne. Poți folosi, la somn, două perne așezate una peste alta, pentru a sprijini capul și partea de sus a umerilor. Și mai poți pune două cărți groase la picioarele patului, în partea care este așezată perna. Important este ca partea superioară a corpului să fie puțin mai ridicată decât restul corpului, atunci când dormi, pentru că secrețiile se vor drena mai bine, nu vei avea ce să elimini prin tuse și vei dormi mai bine.
Consumă miere. Mierea este folosită ca remediu alternativ pentru ameliorarea tusei din vremuri străvechi. Tot ce trebuie să faci este să iei o linguriță de miere înainte de culcare, iar pe timpul zilei să o folosești la îndulcirea ceaiurilor.
Apelează la siropuri și remedii naturale. Dacă tusea este productivă, un expectorant poate fi util pentru eliminarea mucusului și secrețiilor, astfel încât să poți respira mai ușor. Dacă tusea este uscată, apelează la remedii cu efect emolient, calmant pentru gât, antitusiv. Din fericire, există plante care, combinate, acționează eficient atât pe tusea cu expectorație, cât și pe tusea seacă. Specialiștii Fares le-au folosit în cadrul gamei Plantusin. Aceasta conține siropuri de mai multe tipuri, potrivite pentru toate nevoile, pentru toate vârstele și gusturile: unele conțin miere și propolis, altele fructoză (pentru copii), altele au doar îndulcitor natural (ideale pentru persoanele cu diabet), unele sunt în varianta Forte, altele sunt mai blânde, pentru bebeluși și femeile însărcinate. Din gama Plantusin, tot împotriva tusei mai poți folosi capsulele cu uleiuri esențiale, spray-ul pentru gât, ceaiul sau comprimatele de supt.
Gargară cu sare. Simpla gargara cu apă sărată caldă (împreună cu irigarea nazală) curăță gâtul, distruge bacteriile, ameliorează simptomelor răcelii și reduce durata tusei.
Un remediu din bătrâni este ceapa roșie și mierea. Pot fi folosite pentru a ameliora tusea pe timp de noapte, atât la copii, cât și la adulți. Taie o ceapă felii și pune-o într-un castron, apoi adaugă pe fiecare strat de ceapă câte o lingură de miere. Lasă peste noapte și bea în ziua următoare, înainte de culcare, siropul rezultat.