facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-11-22
Vizualizari: 114
Comentarii: 0
Cum ai grijă de sănătatea ficatului

Organ cu roluri multiple, ficatul poate fi afectat de factori diverşi, de la alimentaţia nesănătoasă, la excesul de alcool, oboseală şi expunerea la toxine. În antiteză, stilul de viaţă echilibrat, hrana sănătoasă și remediile naturiste din plante medicinale susţin sănătatea ficatului şi ajută la prevenirea bolilor hepatice.

 

Ştiai că ficatul are peste 500 de roluri şi funcţii în organism? Este ca o mică uzină a organismului, care se ocupă, printre altele, de procesarea principiilor alimentare (proteine, glucide, vitamine), de stocarea vitaminelor (A, D, B12) şi de secreţia bilei (necesară în digestie). De asemenea, ficatul metabolizează alcoolul, transformă substanţele toxice ingerate în produşi netoxici, este implicat în sinteza factorilor de coagulare a sângelui, are rol în imunitate, în metabolismul colesterolului şi în depozitarea fierului.

Factori care afectează ficatul

Sănătatea ficatului este influenţată de factori diverşi:

- Consumul excesiv de alcool pe perioade lungi poate duce la steatoză hepatică, la inflamaţie (hepatită alcoolică), ciroză și chiar cancer hepatic.

- Obezitatea şi nivelul crescut al colesterolului LDL (rău) sunt factori de risc pentru apariţia steatozei hepatice (ficat gras), cu complicaţii precum ciroza şi cancerul la nivelul acestui organ.

- Medicamente precum paracetamolul sunt toxice pentru ficat, dacă se depăşesc dozele. Se recomandă citirea prospectului oricărui medicament, pentru regulile corecte de administrare.

- Infecţiile virale precum hepatitele B şi C pot duce la leziuni hepatice şi chiar cancer.

- Bolile genetice şi afecţiunile autoimune precum hemocromatoza și boala Wilson pot contribui la dezvoltarea bolii hepatice.

Semne şi simptome ale bolilor hepatice

Tulburările sau bolile de ficat nu au întotdeauna simptome evidente, mai ales în primele stadii. Dar anumite manifestări sunt sugestive pentru bolile hepatice. Totuși, e nevoie de analize specifice pentru diagnosticarea lor. Printre semnele şi simptomele afecţiunilor ficatului, se numără:

  •        Durerile sau umflăturile abdominale
  •        Îngălbenirea pielii, a mucoaselor şi a albului ochilor (icter)
  •        Greaţa şi vărsăturile
  •        Umflarea picioarelor şi a gleznelor
  •        Mâncărimile pielii
  •        Urina închisă la culoare
  •        Învineţirile frecvente.

Măsuri şi stil de viaţă pentru protejarea ficatului

Dacă ai nivelul crescut al colesterolului ori al transaminazelor, sau dacă eşti diagnosticat cu ficat gras, este important să iei măsuri prin schimbarea stilului de viaţă.

Rolul alimentaţiei în sănătatea ficatului

E bine să consumi zilnic fructe și legume, pentru că au în componenţă substanţe cu efect protector asupra celulei hepatice. Cele mai bune pentru ficat sunt: afinele, coacăzele, strugurii, citricele, nucile, varza, conopida, spanacul, morcovii, sfecla roşie.

Evită mâncarea bogată în grăsimi animale, prăjelile, alimentele procesate şi zaharurile, pentru că duc la încărcarea cu grăsime a celulelor hepatice, favorizând apariţia ficatului gras non-alcoolic.

Apelează la plante cu efect hepatoprotector

Pentru menţinerea sănătăţii ficatului, precum şi în diverse probleme hepatice, anumite plante medicinale şi-au dovedit efectul protector. Printre acestea, se numără:scade transaminazele natural păpădia, armurariul, anghinarea, rostopasca, cicoarea. Aceste plante pot fi consumate sub formă de ceai sau capsule.

Spre exemplu, dacă ai nivelul crescut al transaminazelor, steatoză hepatică sau hepatită acută sau cronică, poţi apela la capsulele Hepatofit Forte. Acest supliment alimentar conţine armurariu, anghinare, rostopască şi păpădie, fiind recomandat şi în consum cronic de alcool şi/sau de medicamente, şi în caz de expunere la compuși toxici.

Menţine-ți greutatea în limite normale

Excesul de grăsime, mai ales la nivelul abdomenului, dăunează inclusiv ficatului. Obezitatea este un factor de risc în apariţia bolii ficatului gras non-alcoolic. Încearcă să mai slăbești, dar progresiv! Scăderea în greutate ajută la reducerea grăsimii hepatice.

Evită excesul de alcool

Alcoolul este metabolizat în proporţie de 90% la nivelul ficatului, acest organ fiind, astfel, cel mai afectat. Evident, depinde cât de mult bei, pe ce perioade. Este toxic consumul pe perioade îndelungate de peste 40 – 60 g de alcool pe zi la bărbaţi şi 20 – 40 g / zi la femei. Prin renunţarea la alcool, se reduce şi steatoza hepatică.

Limitează expunerea la toxine

Venim în contact cu diverse toxine şi pesticide, care dăunează inclusiv celulelor ficatului. Evită odorizantele de cameră, fumul de țigară, spală cât mai bine fructele şi legumele, sau chiar curăță-le coaja care, cu siguranță a fost stropită. Medicamentele de sinteză trebuie luate doar când este absolut necesar și doar la recomandarea medicului, pentru că și ele sunt procesate de ficat și îi îngreunează activitatea.

Stilul de viață

Încearcă să ai un stil de viață ordonat, fără nopți pierdute, fără stres, fără oboseală în exces.

 

Indiferent ce stil de viață duci, nu uita că, periodic, trebuie să mergi la medic pentru analize de rutină. Afecțiunile ficatului sunt printre cele mai silențioase și, cu cât le depistezi mai din timp, cu atât refacerea va fi mai bună, iar tu îți vei recăpăta mai rapid starea de bine.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri