Mare grijă la medicamentele pe care le iei în timpul celor 9 luni de sarcină! Antibioticele de sinteză sunt deosebit de periculoase mai ales în primul trimestru, perioadă esențială în care se dezvoltă copilul. Ai alternativa naturală, pe bază de plante medicinale, însă nici acestea nu sunt toate considerate sigure. Ce-i de făcut, cu ce te tratezi când suferi de răceală, gripă și complicații care necesită antibiotic?
În primul rând, în cazul unei răceli sau gripe obișnuite, nu ai nevoie de antibiotice, ci de antivirale, antifebrile, expectorante și remedii pentru întărirea imunității. Astfel, îți poți administra în siguranță ceaiuri din plante cu efect vitaminizant, care favorizează transpirația și expectorația, cum sunt măceșele, florile de hibiscus, feniculul, mugurii de pin, soc, salvie, cimbrișor. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi, în cure de până la 7 zile. Pentru tuse și dureri în gât poți folosi ceaiuri, siropuri și capsule pe bază de ciuboțica cucului, muguri de plop, cimbru, tei, soc, cuișoare. Dacă simptomele de tuse sunt mai intense, se pot asocia capsule Biosept din plante medicinale cu acțiune antimicrobiană, expectorantă, emolientă, cum sunt ghimbirul, lichenul de piatră, turmericul, frunzele de măslin.
Dacă în peisaj apare și o infecție bacteriană, este nevoie de antibiotice. Pe cele de sinteză, medicii le prescriu cu destulă rezervă, iar asta deoarece prezintă un risc crescut de malformații congenitale grave la făt. Unele provoacă afecțiuni renale, surditate, altele dau icter, alergii, altele afectează oasele, dinții, ficatul. Nici să renunți la ele, sperând ca infecția să se retragă de la sine, nu e o soluție. Netratarea unei afecțiuni medicale poate fi mult mai periculoasă pentru făt decât tratamentul în sine, fie el și antibiotic. La recomandarea medicului, ți se pot administra doar anumite grupe de antibiotice, într-o cantitate specifică și pe o perioadă clar determinată.
Există și varianta antibioticelor naturale. Cele mai puternice și eficiente sunt uleiurile esențiale, doar că și acestea sunt interzise în sarcină. Se pot administra în siguranță remedii naturale din pulberi de: echinacea, frunze de măslin, lichen de piatră și ghimbir. Acesta din urmă, pe lângă efectul antiviral, antiinflamator, reduce și senzația de greață din primul trimestru de sarcină. Se găsesc sub formă de capsule și se administrează câte una de 3 ori pe zi, timp de 1-2 săptămâni. În paralel, se consumă ceaiuri și vitamine care întăresc imunitatea și ajută organismul să se recupereze mai repede.