facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2013-11-18
Vizualizari: 663
Comentarii: 0
Crușinul

Rhamnus frangula (Rhamnaceae)

 Crușinul este o plantă medicinală, ale cărei proprietăți purgative se cunosc încă din secolul al XIV-lea, când, pentru prima oară, este citat de către italianul Pietro Crescenzi. Acesta era recomandat în stările de constipație pentru efectul de reglare a scaunului, în cazurile când intestinul gros devine "leneș".

Este un arbust indigen, cu o scoarță netedă, lucioasă. Frunzele sunt alterne, eliptice iar florile sunt mici, unisexuate, de culoare alb-verzui. Fructul este o drupă verde, care la maturitate devine purpuriu închis sau neagru-violet. Înflorește în perioada mai-iunie. Crușinul poate fi întâlnit în diferite regiuni ale țării, prin lunci, la marginea pădurilor și în crânguri. În unele locuri este numit crasci, lemn-câinesc sau patachină. Calmeaza venele hemoroidale inflamate

 Frunzele, dar mai ales scoarța de crușin, exercită acțiuni purgative și laxative, provoacă eliminarea conținutului tubului digestiv, efect coleretic și colagog asupra bilei mărindu-i secreția, proprietăți vermifuge și au o acțiune relaxantă asupra musculaturii intestinale. Aceste proprietăți sunt determinate de compușii activi din crușin și anume de derivații antrachinonici glicozidați, mucilagii, oze și sitosterol. Fructele au acțiune protectoare, regenerantă și antioxidantă, fiind bogate în vitamine, minerale și acizi grași. Crușinul este indicat în tratamentul contra hemoroizilor, stărilor obstructive ale tractului biliar, precum și pentru detoxifierea sângelui în stările toxice asociate afecțiunilor digestive și intestinale. Extern, crușinul poate fi utilizat, sub formă de decoct, ca apă de gură pentru afecțiunile gingiilor și infecții ale gurii și pentru infestări ale scalpului.

Administrarea pe o perioadă îndelungată de timp a preparatelor cu crușin determină pierderi masive de apă și electroliți iar supradozarea produsului cât și consumul de fructe poate determina iritația mucoasei gastrice, colică, diaree hemoragică. Este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate provoca un avort cât și femeilor care alăptează datorită colicilor și diareei ce pot să apară la sugari.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri