Tusea nu este o boală în sine, ci simptomul unor probleme de sănătate foarte variate. Pentru a o trata, trebuie să identifici și să elimini cauza. Așadar, atunci când copilul tău tușește, e necesar să-ți răspunzi la următoarele 5 întrebări!
1. Ce alte simptome are copilul?
Dacă strănută, îi curge nasul, îl doare în gât și se simte rău, clar este vorba despre o răceală. Aceasta se tratează cu antivirale sub formă de siropuri, capsule, comprimate de supt și multe ceaiuri. Tipul de tratament și doza se aleg în funcție de vârsta copilului.
2. Când a început tusea?
Cu o tuse cauzată de răceală se poate confrunta în orice moment al anului. Însă dacă cel mic tușește preponderent primăvara sau toamna, iar tusea e însoțită de strănut, ochi înlăcrimați, mâncărimi, atunci cauza o reprezintă alergiile. Dacă tușește ocazional, gândește-te dacă nu cumva în acel moment a fost expus la fum de țigară, substanțe chimice sau la diverși alergeni (mucegai, acarieni, etc.).
3. Cum sună?
Tusea trebuie abordată diferit în funcție de cum sună: dacă e uscată, iritativă, se vor da remedii din plante cu efect calmant, emolient pentru gât. Dacă e productivă, cu expectorație, va fi nevoie de siropuri sau capsule naturale care fluidifică secrețiile bronșice și stimulează eliminarea lor. În cazul în care tusea este mixtă sau dacă nu știi să o evaluezi foarte bine, poți apela cu încredere la siropul Plantusin pentru copii. Este o formulă complexă din plante medicinale care acționează eficient pe ambele tipuri de tuse.
4. Cât timp e normal să dureze și ce fac dacă nu dispare?
Un episod de tuse cauzată de răceală poate dura 2-3 săptămâni, adică mult timp după ce restul simptomelor dispar. Tusea se consideră cronică dacă durează mai mult de 4 săptămâni. La adulți vorbim despre tuse cronică în situația în care nu trece după 8 săptămâni. Nu trebuie să ajungeți acolo! Dacă vedeți că tusea persistă, adresați-vă medicului!
5. Cum se tratează corect tusea dată de răceală sau gripă?
• Lichide, lichide și iar lichide! Ceaiurile călduțe, îndulcite cu puțină miere, sunt absolut esențiale în tuse, indiferent de natura ei. Lichidele ajută la subțierea mucusului și mențin gâtul hidratat.
• Siropurile reprezintă tratament de bază, ușurând acest simptom până la dispariția completă. În funcție de vârsta copilului și de nevoile lui specifice, poți alege siropul potrivit din gama Plantusin. Sunt rețete complexe, 100% naturale, create de specialiști.
• Expunerea la abur calmează tusea, desfundă nasul și ușurează respirația. Poți să dai drumul la apă în cadă și să stai cu cel mic în aburul creat, timp de 10 minute. Sau, dacă e mai mare, să-l pui să facă inhalații deasupra unui vas cu apă caldă.
• Alimentația contează și ea. Dă-i copilului piureuri de legume, supe calde, proteine de calitate, fructe proaspete și evită dulciurile, chipsurile, popcornul și băuturile acidulate, care irită și mai mult gâtul. În tusea productivă, sunt de evitat și alimentele formatoare de mucus: lactatele, făinoasele și zahărul.
• O linguriță de miere, într-un acces de tuse seacă sau înainte de culcare, e deosebit de benefică, ajutând la calmarea tusei iritative.
• Menține umiditatea din cameră un pic mai ridicată pentru a evita uscarea mucoaselor, iritarea suplimentară a gâtului (în tusea uscată) sau creșterea vâscozității secrețiilor (care agravează tusea productivă).