Suntem în plin sezon al virozelor respiratorii, iar cei mai afectați sunt copiii. Părinții tind să se îngrijoreze mai mult decât e cazul și să considere că e nevoie de intervenție „în forță”, cu antibiotice.
Medicul pediatru Mihai Craiu a povestit pe Spitalul Virtual pentru Copii că, în ultima vreme, a primit foarte multe mesaje care începeau astfel: „Copilul meu are pneumonie...”. Dar chiar să fie pneumonie? „Alături de multe alte scenarii de boală care sunt abordate excesiv de prudent (sau chiar eronat) în România, pneumonia se distinge într-un mod anume. Este deseori supra-diagnosticată. Vedem «pneumonii» chiar și acolo unde sunt doar banale viroze de căi aeriene superioare. Și, de asemenea, este deseori tratată nepotrivit, cu exces de antibiotice”, spune dr. Mihai Craiu.
Așadar, ce este pneumonia? Este o infecție a căilor aeriene ce afectează alveolele, acele cămăruțe microscopice unde se realizează schimbul de gaze, la nivelul celor mai mici căi aeriene. „Am mai spus-o: dacă vom compara arborele traheobronșic cu un copac, atunci pneumonia este boala care afectează frunzele, nu trunchiul pomului sau ramurile mari”, explică medicul. Multe viroze care pot trece cu un minim de ajutor medical, sunt, din păcate, considerate „pneumonii” de către părinții speriați. Ce ar trebui să știm:
- Poate fi pneumonie atunci când bolnavul are febră, respirație rapidă și dificilă, însoțită de alte simptome ale răcelii, dureri toracice, desaturare la pulsoximetrie sau învinețirea buzelor, a unghiilor.
- Cel mai probabil NU e pneumonie dacă saturația e normală (de la 96% în sus) și respirația e șuierătoare.
Dacă nu ești sigur de diagnostic, cel mai bine ar fi să suni medicul de familie sau să mergi la o consultație. Poți fi, însă, sigur că NU se va ajunge la pneumonie, dacă iei din timp măsuri. Încă de la cele mai mici simptome de răceală (strănut, tuse, durere în gât) apelează la remedii naturale din plante cu efect antiviral. Sunt tot ce ai nevoie și niciodată nu-ți vor face rău ție sau copilului tău, atât timp cât respecți dozajul și recomandările din prospect. Antibioticele de sinteză, în schimb, administrate „preventiv” sau după ureche, scad imunitatea, afectează stomacul și pot duce la rezistență la antibiotice.
În caz de viroze, bolnavul are nevoie de odihnă și de multe lichide călduțe, de ceaiuri create special pentru acest tip de infecții respiratorii (se administrează copiilor de la 3 ani în sus), de siropuri care calmează tusea (în varianta pentru adulți și pentru copii), de capsule din plante cu efect antiviral. Acest tip de tratament din plante și remedii sănătoase este perfect și suficient pentru o corectă, o rapidă vindecare, fără risc suplimentar de complicații.