Răcelile sezonului rece sunt greu de evitat, în special de către copiii aflați în comunitate, la creșă, la școală sau la grădiniță. În definitiv, chiar dacă pe tine, părintele, te îngrijorează, răcelile nu sunt un lucru atât de rău pentru cei mici. Așa își construiesc ei sistemul imunitar, care devine puternic și pregătit pentru viața de adult.
De obicei, răceala comună la copii se tratează acasă și nu necesită intervenția medicului. Există însă situații în care simptomele se înrăutățesc, iar mersul la doctor devine obligatoriu.
Copilul are sub trei luni
Un bebeluș este vulnerabil în primele luni de viață, de aceea, primele semne de răceală se pot agrava rapid, fiind necesar consult de specialitate la cel mai ușor simptom.
Copilul are febră mare
Febra poate fi un simptom pozitiv, care arată că organismul luptă cu virusurile. Însă atunci când nu cedează la antitermice sau durează mai mult de 3 zile, este bine ca cel mic să fie consultat de medic.
Copilul are dificultăți de respirație
Congestia nasului sau secrețiile nazale apoase sunt obișnuite în caz de răceală. Problema cu ele este că respirăm mai greu, dormim mai prost noaptea, însă acest lucru se poate rezolva consumând lichide calde, făcând inhalații cu aburi și plante, sau aplicând picături cu apă și sare. Problema apare atunci când copilul scoate zgomote mai puternice și se chinuiește să tragă aer în piept. În acest caz, du-l de urgență la medic!
Bebelușul udă puține scutece
Răceala poate afecta apetitul, iar acest lucru poate duce la deshidratare, mai ales în cazul copiilor mai mici. Dacă bebelușul nu udă scutece, fuga la doctor!. Este primul semn de deshidratare.
Oricum, mare atenție la tratament! Nu-i bombarda corpul micul și fragil cu medicamente de sinteză, puternice și chimice. Plantele sunt mult mai prietenoase și, de multe ori, chiar mai eficiente. Doza și tipul de remedii se alege în funcție de vârsta copilului. Dacă ai nevoie de îndrumări, Fares a creat o schemă de tratament pe categorii de vârstă. Vei afla ce remedii să asociezi, cât e bine să dureze tratamentul și ce să-i dai copilului în funcție de simptome (febră, tuse, durere în gât, obstrucție nazală).