Multe persoane au, în vacanță, probleme cu tranzitul intestinal și se constipă. De ce? În primul rând pentru că își schimbă programul obișnuit al orelor de masă, dar și dieta, consumând, probabil, mai multe dulciuri, alimente bogate în grăsimi etc. În al doilea rând, constipația apare din cauză că amână nevoia de a merge la toaletă în urma faptului că și ritualul de zi cu zi e schimbat (poate dimineața, după micul dejun de la hotel, se grăbesc să plece în vreo excursie, poate serile îi prind la terasă și ajung prea târziu în camera de hotel). Cu cât se amână mai mult mersul la toaletă, cu atât mai multă apă se absoarbe din fecalele care staţionează în colon, făcând tot mai dificilă eliminarea lor.
Ce este de făcut? Mai întâi, atenție la alimentație! Consumă cât mai multe fibre (le găsești în fructe, legume, cereale integrale, semințe de in), nuci, alune și pește, pentru conținutul bogat în Omega-3, care ajută la lubrifierea intestinelor. Prunele uscate, strugurii, perele, papaya și smochinele sunt celebre pentru efectul lor laxativ. De asemenea, semințele măcinate de in și tărâțele de psyllium sunt cele mai cunoscute suplimente de fibre. Ia-ți la tine, într-o punguță, și combină-le la micul dejun cu iaurt sau cu lapte. Pune-ți la fiecare masă în farfurie legume proaspete: spanacul curăță tractul intestinal, morcovii stimulează mișcarea intestinelor, iar broccoli și varza acționează ca laxative naturale, datorită conținutului ridicat de fibre.
Pune la tine, în bagaj, preventiv, un ceai medicinal din plante cu efect laxativ. Sunt recomandate aici ceaiurile de soc, de senna, de scoarță de crușin, coada-șoricelului, rădăcină de lemn dulce sau ceaiul verde. Există formule de ceaiuri gata preparate, cum este ceaiul Tranzit rapid. Acesta conține plante care, împreună, stimulează peristaltismul intestinal, facilitând o eliminare ușoară. De asemenea, există siropuri gata preparate, cu efect laxativ, ușor de pus în bagaj și de purtat în geantă (Laxativul cu miere și propolis conține soc, rădăcină de nalbă mare, fenicul, coriandru, chimion, ghimbir etc., administrându-se la o oră după masă). Aloe vera are și ea efect laxativ și ajută digestia. La urgențe, se poate administra ulei de ricin (o lingură cu puțină pâine). Efectele apar după doar două ore.
Bea multe lichide! Apa creşte fluiditatea conţinutului colonului şi previne constipaţia. De la apă plată, ceaiuri, sucuri naturale de fructe, până la supe, toate trebuie consumate din belșug. Te mai poți baza pe mișcare, pe înot, plimbări, care stimulează musculatura intestinelor.