Aşa cum ne-am obişnuit, în luna mai se desfăşoară Congresul Medicilor Fitoterapeuţi din România organizat de către Asociaţia Română a Medicilor Fitoterapeuţi cu suportul Laboratoarelor Fares.
Anul acesta, la Sibiu în perioada 20-22 mai, a avut loc ediţia a VII-a a Congresului care a reunit peste 250 de medici de diferite specialităţi din toată ţara cu interes pentru fitoterapie.
Utilizarea tradiţională a plantelor medicinale argumentată în ultimele decenii de studii clinice şi de laborator ne-a fost dintotdeauna de folos atunci când ne-am confruntat cu diverse afecţiuni. Fitoterapia ştiinţifică se bucură de un interes tot mai mare din partea medicilor.
Lucrările şi dezbaterile din cadrul celor trei sesiuni ale Congresulul au fost moderate de cadre universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Arad demonstrând noi abordări şi argumentări în domeniul fitoterapiei moderne.
Studiile clinice şi de laborator, studiile de caz prezentate au cuprins abordarea fitoterapeutica a afecţiunilor gastrointestinale, respiratorii, urogenitale, ale aparatului locomotor, efectul benefic al diferitelor plante medicinale în tratarea şi vindecarea lor, patologia infantilă ocupând un loc important.
Întâlnirile ştiinţifice anuale în domeniul fitoterapiei dovedesc o îmbunătăţire evidentă a conţinutului lucrărilor, o orientare din ce în ce mai mare spre studiile clinice (de altfel deficitare în ultima jumătate de secol) şi pe de altă parte o participare tot mai numeroasă a medicilor şi cadrelor universitare clinice.
Ne propunem în viitor să construim pe aceaşi linie, studii clinice temeinice, să acceptăm spre prezentare cazuri clinice foarte bine documentate la care singura soluţie terapeutică a fost fitoterapia şi de asemenea să nu uităm corelaţiile clinice fundamentale (farmacognostice şi bioclinice).
ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A MEDICILOR FITOTERAPEUŢI