Răceala nu este o problemă de sănătate atât de banală precum ai crede. Ea vine cu o pleiadă de simptome neplăcute (rinoree, strănut, durere în gât, tuse, oboseală, febră) și toate trebuie contracarate. Evident, nu poți lua câte un medicament pentru fiecare simptom în parte, însă experții în fitoterapie au creat rețete antivirale, care includ combinația ideală de plante, ce tratează răceala în ansamblu, cu toate simptomele ei.
Tratament naturist
Un singur remediu antiviral, mai multe efecte. Acesta este siropul Biosept, creat special împotriva virusurilor respiratorii. Conține 9 plante și 4 uleiuri esențiale care acționează împreună prin sinergism și își potențează reciproc efectele. Lichenul de piatră este antiviral, cuișoarele sunt un remediu antibacterian cu spectru larg, scorțișoara și ghimbirul sunt antifebrile și sudorifice, șovârvul este un antiseptic de excepție cu acțiune antispatică și tonică generală, cimbrișorul vine să calmeze tusea spastică, iar echinacea și frunzele de măslin întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte cu boala. Toate aceste plante din compoziție au, împreună, efect antifebril, antiviral, antiinflamator, expectorant și imunostimulent. În plus, vizează nu doar simptomele, ci și cauza bolii. O singură linguriță de sirop conține tot ce ai nevoie în lupta cu răceala.
Rețetele și combinațiile de plante sunt variate, în funcție de nevoie. Poți opta fie pentru siropul cu uleiuri esențiale de mai sus, care întărește imunitatea și acționează ca un antibiotic natural, fie pentru siropul Biosept din plante, îmbogățit cu vitamina C, miere și propolis, dacă ai probleme mai mari cu gâtul. Femeile însărcinate, cele care alăptează și bebelușii au propria rețetă de sirop Mami și Bebe din plante mai blânde, precum turmericul, trifoiștea de baltă, trifoiul roșu, frunzele de măsin și lichenul de piatră. Toate acestea ajută la eliminarea secreției bronșice, susțin reglarea temperaturii corpului, întăresc imunitatea, reduc iritația mucoaselor tractului respirator și ajută la eliminarea microorganismelor potențial patogene din organism.
Pe lângă sirop, tratamentul naturist pentru răceală mai trebuie să conțină ceaiuri din belșug. Ai nevoie acum de mai multă hidratare pentru a suplini lichidele pierdute prin transpirație. Ceaiurile calde mențin, în același timp, gâtul hidratat și mucusul fluid, astfel sinusurile și căile respiratorii rămân curate. Ideale în răceală sunt infuziile de cimbru, eucalipt, ghimbir, tei, pătlagină, rădăcină de lemn dulce, lichen de piatră sau scoarță de salcie.