Alimentaţia dezordonată şi defectuoasă, bogată în grăsimi, zahăr, alcool, stresul, unele antibiotice sau chiar factorii genetici, acestea sunt cauzele care declanşează sindromul colonului iritabil.
Trebuie să ştii că fiecare persoană care suferă de colon iritabil este unică în felul ei. Alimente care unui bolnav nu îi produc nicio neplăcere, ţie e posibil să-ţi dea dureri abdominale, gaze şi diaree. Spre exemplu lactatele sau anumite fructe şi legume. Există totuşi remedii naturiste universal valabile, care tratează această afecţiune, după cum există şi alimente total nerecomandate, care agravează boala. Iată care sunt acestea din urmă:
- Alimentele iuţi, mâncărurile piperate sunt de evitat pentru că favorizează spasmele intestinului gros. Condimentează-ţi mâncarea, în schimb, cu ierburi aromate.
- E bine să renunţi la prăjeli, alimente procesate, grăsimi animale, margarină, mezeluri, tocături, sosuri, dulciuri pe bază de zahăr rafinat, toate acestea stimulând activitatea bacteriană din organism.
- Consumul de alcool, cafea şi tutun ar trebui, pe cât posibil, diminuat.
- Şi băuturile carbogazoase trebuie să le tai de pe listă, pentru că balonează.
- De asemenea, e bine să renunţi la varză, broccoli, mazăre, fasole, susceptibile de a provoca flatulenţă.
- Guma de mestecat, ca şi fumatul, favorizează pătrunderea de aer în stomac.
- Nu în ultimul rând, e recomandat să mesteci bine alimentele şi să ai mesele la ore regulate. Mănâncă puţin şi des (trei mese principale şi două gustări pe zi). Mesele prea bogate pot cauza crampe şi balonări.