Ai dureri severe în partea dreaptă sus a abdomenului, cu febră, frisoane, greață și lipsa poftei de mâncare? E posibil să fi făcut o colecistită, adică o inflamare a vezicii biliare. Află din acest articol cât de gravă e această afecțiune, din ce cauze apare, ce măsuri să iei și ce tratament naturist pentru colecistită te poate ajuta.
Cuprins:
Ce este colecistita
Cauzele colecistitei
Simptomele colecistitei
Diagnosticarea colecistitei
Cum se tratează colecistite
Regim alimentar în cazul colecistitei
Ce este colecistita
Colecistita reprezintă inflamația acută sau cronică a vezicii biliare, acel organ de lângă ficat, cu rol de colectare a lichidului biliar și de eliminare a lui în intestinul subțire. Colecistita acută poate să apară subit și, dacă e tratată corect, dispare în câteva zile. Vorbim aici despre un episod de criză. Cea cronică se dezvoltă în timp și persistă pe o perioadă mai lungă, cu episoade care reapar.
Cauzele colecistitei
· Calculii biliari
De ce se inflamează vezica biliară, sau colecistul? Cea mai frecventă cauză o reprezintă calculii biliari prezenți la acest nivel. Ei se formează atunci când substanțe din bilă (colesterolul sau bilirubina) se cristalizează și se acumulează în vezică. Inflamația apare în situația în care calculii blochează canalele biliare, ducând la inflamarea colecistului. Chiar dacă blocajul nu este total, faptul că bila nu se mai evacuează corespunzător menține constantă iritația mucoasei. Nu prea dau simptome calculii biliari în sine. Poți să îi ai fără să știi și să îi descoperi întâmplător, în cadrul unor controale de rutină. Simptomele apar atunci când se blochează pe unul din canalele biliare.
· Colesterolul mărit
În absența calculilor, inflamația mai poate fi întreținută de suprasaturarea cu colesterol a lichidului biliar.
· Infecțiile virale, bacteriene sau parazitare
Și acestea pot declanșa inflamarea vezicii biliare.
· Alte cauze
Prezența anomaliilor vasculare, eventuale tumori care împiedică drenarea lichidului biliar pot cauza, printre altele, colecistită.
· Factori de risc
Stresul, dieta bogată în grăsimi, obezitatea și diabetul zaharat predispun la apariția colecistitei. Vârsta înaintată (peste 40 de ani), sexul feminin și predispoziția genetică sunt alți factori de risc.
Simptomele colecistitei
Simptomele colecistitei acute variază de la caz la caz, în funcție de severitatea afecțiunii. Includ:
- Dureri abdominale intense în partea dreaptă sus, cu sensibilitate la atingerea abdomenului. Durerile sunt continue sau intermitente și pot iradia spre umărul drept;
- Greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare;
- Febră, frisoane;
- În forme severe, apare icterul tegumentar.
Colecistita cronică se manifestă prin dureri abdominale difuze, modificări ale tranzitului intestinal (episoade de diaree alternate cu episoade de constipație), senzație de gust amar, scăderea poftei de mâncare, senzație de oboseală, apariția alergiilor cutanate.
Diagnosticarea colecistitei
Dacă ai aceste simptome de colecistită, mergi urgent la medic! Diagnosticul se pune în urma investigațiilor imagistice (ecografie abdominală sau CT) și analizelor de sânge.
Cum se tratează colecistita
Tratamentul colecistitei depinde de severitatea simptomelor și de cauza declanșării ei.
Pentru simptomele ușoare sau moderate, poți acționa cu produse naturiste pentru vezica biliară. Remediile din plante susțin digestia, stimulează contracția biliară, ajută la dizolvarea și eliminarea calculilor biliari, reduc inflamația și durerea.
În paralel, este nevoie de repaus alimentar, o perioadă, pentru a nu suprasolicita vezica biliară. Antibioticele sunt recomandate doar în situația în care colecistita are la bază o infecție bacteriană.
În cazuri mai grave, când apar complicații, precum și în situația în care crizele de colecistită se repetă, medicii vor recomanda intervenția chirurgicală. Sunt două opțiuni: fie îndepărtarea calculilor (dar există riscul să reapară), fie colecistectomia, adică îndepărtarea vezicii biliare. Pentru că, da, se poate trăi normal fără vezica biliară, al cărei rol e doar să stocheze bila. După îndepărtarea vezicii, bila nu va mai stagna nicăieri, ci va curge direct din ficatul care o produce în intestinul subțire, prin canalul biliar.
Remedii naturiste recomandate în cazul colecistitei
Ceaiurile medicinale, capsulele și soluțiile pe bază de plante pot ajuta la depășirea unei crize ușoare de colecistită, prin faptul că reduc inflamația, stimulează contracția vezicii biliare și eliminarea de suc biliar, susțin digestia.
Capsulele moi Farebil de la Fares sunt un bun adjuvant în colecistită. Conțin uleiuri esențiale cu efect antispastic, antiinflamator, analgezic, antiseptic biliar. De asemenea, acestea fluidifică bila și favorizează dizolvarea și eliminarea acumulărilor de colesterol și săruri biliare. Același efect îl are și soluția Farebil, care se administrează 3-5 picături într-o linguriță de miere, de 4-5 ori pe zi, între mese. În timpul crizelor, doza poate crește la 10 picături, de mai multe ori pe zi.
Consumul de ceaiuri este, de asemenea, util. Coada șoricelului, menta, mușețelul, gălbenelele susțin digestia, favorizează drenajul biliar și contribuie la îndepărtarea stazei biliare. Aceste plante se pot consuma separat sau combinate, în cadrul unor rețete special create pentru sănătatea rinichilor și a vezicii biliare. Spre exemplu, ceaiul G pentru fiere și rinichi, făcut după rețeta originală a farmacistului Andrei Farago, e recomandat în litiază biliară și renală, colici și predispoziție de formare a calculilor, tulburări de motilitate biliară.
Regim alimentar în cazul colecistitei
În timpul unei crize, pe lângă tratamentul naturist pentru colecistită, e importantă și alimentația. Optează pentru mâncăruri ușor digerabile, în porții mici. Legumele, cerealele integrale, supele și carnea slabă sunt opțiuni cu care nu dai greș. Evită alimentele bogate în grăsimi saturate, precum carnea roșie grasă, afumăturile, dulciurile și foietajele, produsele lactate grase, prăjelile, precum și condimentele iuți, picante, cafeaua și alcoolul, care pot irita și mai mult vezica biliară.
E bine să eviți băuturile carbogazoase și legumele bogate în celuloză dură, care provoacă balonare (fasolea, mazărea, lintea, năutul, varza, broccoli, conopida).
Ține cont de acest regim alimentar și încearcă să-l respecți pe termen lung, nu doar când ai simptome de colecistită. Tot pentru viitor, e bine să reduci consumul de alimente bogate în colesterol, să-ți menții greutatea sub control, să faci mișcare.
Netratată corespunzător și la timp, colecistita poate da complicații grave, care pun în pericol viața pacientului. Nu sta cu dureri și, dacă nu știi sau nu poți să gestionezi colecistita cu tratament naturist, înseamnă că situația e mai gravă și impune intervenție medicală de specialitate.