facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2013-12-04
Vizualizari: 749
Comentarii: 0
Codițele de cireșe

Cerasus avium(L.) Moench – Cerasorum stipites

 

Cireşul este un arbore foarte cunoscut din familia Rosaceae, ce creşte până la 20 m înălţime, cu coroana conică, scoarţa exfoliindu-se în fâşii circulare; frunzele mari, de 8-15 cm lungime, alterne, limbul alungit până la obovat, grosier-serate pe margine, pubescente pe faţa inferioară de-a lungul nervurilor. Peţiolii prezintă 2-3 glande nectarifere roşietice; florile, albe, au 2,5 cm diametru,  înfloresc în aprilie-mai; fructul – cireaşa – este o drupă sferică, cu diametrul până la 2 cm, de culoare roşie sau gălbuie.

Binecunoscutele cireşe au încântat papilele gustative ale oamenilor de secole. Prin culoarea rubinie şi gustul lor aromat şi-au câştigat un loc important pe mesele cuceritorilor romani, cetăţenilor greci şi ale nobilimii chineze. Au fost duse în America cu vasele primilor colonişti în anii 1600. 

Ca tratament naturist se utilizează materialul vegetal Cerasorum stipites, reprezentând pedunculii (codiţele) de la fructele de cireş şi/sau vişin, recoltate la coacerea completă a fructelor, în mai-iunie.

Codiţele de cireşe le găsim pomenite în cărţile de medicină şi farmacie din Germania anilor 1800. În medicina germană a secolului XIX codiţele de cireşe erau recomandate pentru catar în general, mai puţin ca diuretice şi calmante şi pentru  amenoree, Menstruatio suppressa.

Medicina ştiinţifică românească de la începutul secolului XX atribuia codiţelor de cireşe o acţiune diuretică din cele mai pronunţate; sub formă de ceai se recomandau şi atunci ca remediu natural în afecţiunile catarale ale tractului urinar, hidropizii etc., considerat fiind de către medici un diuretic cvasi-farmaceutic.

În prezent se cunoaşte că Cerasorum stipites conţin taninuri, flavone, proantociani, săruri de potasiu, fiind utilizate pentru proprietăţile lor diuretice, astringente, antidiareice, antilitiazice, dar şi pentru efectul antiinflamator renal, în tratamentul natural al cistitelor, pielitelor, pielonefritelor şi a catarului vezical.

Într-un studiu clinic, codiţele de cireşe au dovedit efectul diuretic asupra pacienţilor, cu creşterea eliminării de sodiu şi clor.

Fructele de cireş sau vişin, bogate în vitamine şi acizi organici, se folosesc în alimentaţie, în stare proaspată sau prelucrată (dulceţuri, compot, vişinată, lichioruri); seminţele sunt folosite în industria chimică; lemnul se foloseşte în industria mobilei.

În produsele naturiste, în prezent, regăsim codiţele de cireşe în ceaiurile diuretice recomandate pentru afecţiuni urinare şi, de asemenea, pentru reumatism şi gută.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri