facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2013-08-13
Vizualizari: 1818
Comentarii: 0
Coada-Șoricelului – planta lui Ahile

Achillea millefolium

Este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 20-80 cm, cu tulpina ramificată spre vârf, inflorescenţele cu flori albe sau, mai rar, roz, grupate în vârful tulpinilor.

Coada-şoricelului este o plantă medicinală foarte veche şi chiar Dioscoride vorbeşte despre întrebuinţarea ei. Totuşi, prin evul mediu se uitase de ea şi abia în veacul XVIII îşi recapătă reputaţia.

După Pliniu, numele latin Achillea derivă din grecescul achilleía şi se referă la Ahile, eroul războiului Troian. Acesta a fost învăţat în arta vindecării de către centaurul Chiron şi se spune că a folosit coada-şoricelului pentru a vindeca rănile soldaţilor săi. Altă versiune spune că Ahile a fost îmbăiat la naştere de către mama sa într-o infuzie de coada-şoricelului pentru a deveni invincibil, rămânând nescăldat doar vestitul său călcâi.

Denumirea de Millefolium este împrumutată din grecescul myrióphyllon care înseamnă „frunze numeroase”. Denumirea este menţionată încă de Pliniu şi Dioscorides. Denumirea englezească (yarrow) poate proveni din cuvântul  gearwe din engleza veche, care înseamnă „vindecătorul”.

Coada-şoricelului a fost mult utilizată de-a lungul istoriei produselor naturiste în special datorită efectului astringent. Decoctul a fost utilizat pentru tratarea afecţiunilor inflamatorii precum hemoroizii şi, de asemenea, a durerilor de cap. În mod confuz, s-a afirmat că opreşte hemoragiile, dar le şi stimulează. Se afirmă că infuziile din coada-şoricelului, administrate intern sau extern, grăbesc recuperarea după contuzii severe. Partea de plantă cea mai activă din punct de vedere medicinal o constituie terminaţiile cu flori. Acestea au efect stimulent mediu şi, mai demult, erau chiar prizate. Astăzi, coada-şoricelului este valorificată în special pentru efectele sale în răceală şi gripă şi, de asemenea, pentru efectul asupra sistemelor circulator, digestiv şi urinar.

În India era folosită de către terapeuţi în băi cu aburi, pentru febră. Italienii o folosesc pentru febră intermitentă, iar în Scoţia se prepara din ea unguent pentru răni. După Linnaeus, o populaţie din Suedia o folosea ca înlocuitor pentru hamei în fabricarea berii.

Conform King's American Dispensatory (1898), coada-şoricelului posedă proprietăţi uşor astringente şi este tonică şi diuretică, în infuzii. Este utilizată în boli cronice ale aparatului urinar. Manifestă o influenţă tonică asupra sistemului venos, ca şi asupra membranelor mucoase. S-a dovedit eficace în durerile de gât, hemoptizii (tuse cu sângerare), hematurie (prezența sângelui în urină) şi alte forme de hemoragii cu pierderi mai reduse de sânge, incontinenţă urinară, diabet, hemoroizi cu scurgeri sangvinolente sau mucoide şi dizenterie; de asemenea, în amenoree (lipsa menstruației), flatulenţă şi probleme spasmodice.

Unul dintre principiile active, achilleina, a fost utilizat în Franţa şi alte părţi din sudul Europei ca substituent pentru chinină, în tratamentul febrei intermitente. A fost folosită, de asemenea, de medicii francezi pentru a restabili menstruaţiile.

Florile, bogate în substanţe active, sunt folosite în variate probleme alergice, inclusiv în rinita alergică. Infuzia din flori era folosită intern pentru expectoraţie (se regăsește în compoziția multor siropuri de tuse), extern pentru eczeme sau sub formă de inhalaţii pentru rinită alergică sau astm (proaspătă în apă clocotită).sustine digestia

Uleiul volatil (numit și ulei esențial) albastru extras prin distilare din flori este utilizat, în general, ca agent antiinflamator sau sub formă de comprese pe piept în răceli şi gripă. Părţile aeriene ale plantei sunt folosite ca tratament naturist pentru afecţiuni respiratorii, ca tonic amar digestiv, pentru stimularea eliminării bilei şi ca diuretic; stimulează circulaţia şi pot fi folosite în hipertensiune. Tinctura este utilizată în afecţiuni urinare sau probleme menstruale.

Medicina ştiinţifică românească de la începutul sec. XX constata că extractul de coada-şoricelului sau infuzia exercită o influenţă favorabilă în malarie, în inflamaţiile de ficat şi splină sau asupra stomacului obosit; se remarcă o coborâre a tensiunii sângelui şi o acţiune anticonvulsivantă şi calmantă; în plus, favorizează eliminarea fierei.

Medicina populară românească întrebuinţează această plantă ca un leac casnic contra bolilor de piept şi bronchiale, pentru combaterea stării de slăbire a stomacului, intestinului şi orice tulburări digestive, dar și pentru oprirea urinării în pat etc. Se administra fie ca ceai simplu, fie combinat cu muşeţelul ori ca must de plantă proaspătă, primăvara, ca tinctură etc. Tot astfel, popular se combăteau absența menstruaţiei, bolile de nervi şi durerile de şale, hemoroizii, durerile etc.

În manualele româneşti de tratamente naturiste sunt citate următoarele întrebuinţări: stomahic (favorizează digestia), hemostatic (hemoragii diferite), antiinflamator, cicatrizant, calmant, dezinfectant, dispepsii (tulburări ale digestiei) de origine nervoasă.

Compoziţia chimică pentru coada-şoricelului este bine documentată, chiar dacă mai sunt păreri diferite în ce priveşte componentul major din uleiul volatil. Acesta conţine proazulene, β-pinen, α-pinen şi cariofilen, lactone sescviterpenice şi flavonoide.

Principiile amare (guaianolide) prezintă efect colagog (eliminarea bilei), în timp ce flavonoidele sunt spasmolitice. Interacţiunea dintre diferitele componente (camazulene şi flavonoide) dă plantei proprietăţi antiedematoase, antiinflamatoare şi antibacteriene.

Dacă vreți să aflați mai multe despre această plantă, vă invităm să consultați dicționarul nostru de plante.

Recomandările Fares:

Ceaiul de coada șoricelului, de la Fares - Contribuie la buna funcţionare a ficatului şi bilei. Suport pentru o digestie normală. Susţine buna funcţionare a tractului gastrointestinal.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri