facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-06-18
Vizualizari: 1029
Comentarii: 0
Ciuboţica cucului – un aliat al tusei

Ciuboţica cucului

Aceasta este o plantă perenă mică, ce creşte în Europa temperată şi Asia, cu o istorie lungă de utilizare medicinală. În trecut, frunzele și florile de Primula erau, de asemenea, consumate crude sau gătite ca sursă de vitamine și microelemente disponibile la sfârșitul iernii.

Prima menţiune a utilizării florilor de ciuboţica cucului ca un remediu popular pentru tuse o găsim la Osiander (1826). Rapoartele clinice publicate cu privire la succesul medicamentelor pe bază de Primula în catarul bronşic acut şi în pneumonie au determinat includerea medicamentului în inventarul farmaceutic oficial încă din 1922. Primula este listată în în British Herbal Pharmacopoeia (1974), în Pharmacopee Française, Hager’s Handbuch (1977), şi în actuala ediție a Farmacopeii Europene.

Planta manifestă diverse acţiuni farmacologice, printre care acţiune secretolitică, expectorantă, antiinflamatoare, antimicrobiană, antifungică şi sedativă. Conform Agenţiei Europene a Medicamentului, florile şi rădăcinile de Primula sunt folosite împotriva tusei, bronșitei și catarurilor tractului respirator.

[:ro]plantusin calmant[:]Principalii compuşi activi ai florilor şi rădăcinilor ciuboţica cucului sunt saponinele triterpenice, precum şi compuşii fenolici, incluzând flavonoizii (aproximativ 3% în flori), acizii fenolici şi glicozidele fenolice. Saponinele sunt responsabile pentru activitatea secretolitică și expectorantă. Acestea au proprietăţi tensioactive care uşurează eliminarea mucusului din zona epiteliilor faringian şi laringian, producând astfel un efect demulcent. La rândul lor, compuşii fenolici, prezenţi în special în florile Primula, dezvăluie proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene.

Studiile in vivo asupra efectelor farmacologice ale extractelor din floarea de ciuboţica cucului au arătat o creştere semnificativă a producţiei de secreţie bronşică la concentraţiile testate (Chibanzuga și colab., 1984). Efectul observat s-a încadrat în gama substanţelor de referinţă bromhexină și acetilcisteină care au fost, de asemenea, testate.

Ciubotica cucului se găsește în comprimatele de supt Plantusin calmant.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri