Gata, oficial am scăpat de iarnă, ne așteaptă o perioadă frumoasă, caldă, cu soare, pomi înfloriți și verdeață. Numai înșiruirea acestor cuvinte parcă ne umple de energie și de bună dispoziție. Totuși, multe persoane simt total opusul, iar pentru ele perioada următoare va fi destul de... ciudată. Problema lor are un nume: astenie de primăvară.
Ce este astenia de primăvară?
Cuvântul „astenie” provine din limba greacă și înseamnă „fără vlagă”. Într-adevăr, astenia care apare la schimbarea de anotimp este caracterizată de lipsă de energie, senzație de slăbiciune, capacitate de concentrare și de muncă (fizică sau intelectuală) reduse, dureri de cap, palpitații, nervozitate, anxietate, extenuare, insomnie, lipsa apetitului, tristețe nemotivată, apatie, tensiune arterială scăzută.
De ce apare?
În primul rând din cauza faptului că organismul nostru se adaptează mai greu schimbărilor mediului exterior. Vorbim despre schimbări de temperatură, de alimentație, de stil de viață, ceea ce atrage după sine modificări metabolice, hormonale, care au consecințe asupra sistemului nervos. Altă cauză este deficitul de vitamine și minerale din corp. După o iarnă în care am consumat mai mult mâncăruri grele, conservate, și mai puțin fructe, legume, verdețuri proaspete, aportul de vitamine, enzime și minerale e mai redus, astfel că e normal să ne simțim lipsiți de vitalitate.
Persoanele afectate
Sedentarii
Odată cu primăvara, petrecem mai mult timp în aer liber, suntem mai activi, mergem mai mult pe jos. Cei obișnuiți cu munca de birou, mersul cu mașina și statul în casă, vor resimți mai tare schimbarea față de persoanele care sunt în permanență active.
Femeile
Sunt de două ori mai predispuse la astenie, față de bărbați. Potrivit unor studii, patru din zece românce s-ar confrunta, într-o formă sau alta, cu simptomele asteniei. De obicei sunt femei de 30-40 de ani, care lucrează într-un mediu stresant, suprasolicitant.
Vârstnicii
Și persoanele în vârstă, care au oricum un organism mai fragil, fac mai ușor astenie de primăvară.
Bolnavii cronici
Organismul lor depune efort mai mare pentru adaptarea la schimbările pe care le aduce primăvara.
Cei cu temperament mai coleric sau melancolic
Aceștia sau cei care lucrează în condiții de stres crescut. La schimbarea de anotimp, stările emoționale se pot accentua, riscând să se transforme în depresii, iritabilitate.
Consumatorii de alcool
Sunt și ei mai predispuși la astenie de primăvară, simptomele neplăcute (de la clasicele dureri de cap până la stări emiționale intense) fiind accentuate de băutură.
Simptomele asteniei trec pe măsură ce organismul se adaptează, însă dacă vrei să faci tranziția mai ușoară și să te pui mai rapid pe picioare, apelează la ajutoare din natură. Consumul de verdețuri proaspete, fructe, ceaiuri medicinale, produse ale stupului, tincturi și uleiuri esențiale va avea un efect tonic general, mineralizant, de întărire a imunității și a sistemului nervos, de creștere a adaptării organismului la stres.