facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-05-08
Vizualizari: 462
Comentarii: 0

Cimbrul (Thymus vulgaris L., Lamiaceae), un mic subarbust originar din regiunea mediteraneană de vest a Europei, are o istorie lungă de utilizare și este o specie variabilă din punct de vedere biochimic. Cimbrul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a obține vindecare și, printre altele, pentru a ameliora congestia toracică; tradițional, frunzele proaspete se iau pentru a calma durerile de gât, planta fiind folosită și ca remediu eficient pentru infecțiile respiratorii (bronșită, faringită, tuse convulsivă).

Uleiul esențial de cimbru constă într-un amestec de monoterpene. Principalii compuși ai acestui ulei sunt timolul și carvacrolul, care au efecte antioxidante, antimicrobiene, antitusive, expectorante, antispastice și antibacteriene.

Agenția Europeană a Medicamentului, în raportul său de evaluare a cimbrului, a apreciat că efectele expectorante ale preparatelor de cimbru au fost recunoscute de mult timp, empiric. Utilizarea în cazurile de tuse productivă este făcută plauzibilă prin date farmacologice, studii clinice comparative și observaționale. Monografia emisă de Agenție, recomandă cimbrul ca produs medicinal tradițional din plante utilizat în tusea productivă asociată cu răceala.

Venind în sprijinul tradiției, studiile științifice au constatat că uleiurile esențiale din cimbru și alte specii înrudite cu acesta prezintă efect bacteriostatic atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și împotriva bacteriilor Gram-negative (Alibi și colab., 2020; Marino, Bersani, & Comi, 1999; Rota, Herrera, Martínez, Sotomayor, & Iordan, 2008). Uleiurile esențiale de cimbru prezintă activități puternice antibiofilm, antimicrobiene și antioxidante. Activitatea timolului se poate realiza prin afectarea integrității membranei lipidice microbiene. În literatura de specialitate se găsesc diferite recenzii asupra efectelor antibacteriene și antifungice ale timolului (Marchese și colab., 2016).

Tusea este unul dintre simptomele caracteristice ale infecțiilor tractului respirator superior. Tusea elimină mucusul, microbii și particulele străine din tractul respirator, protejând plămânii de infecții și inflamații.

Inflamația este unul dintre cele mai importante mecanisme de apărare împotriva agenților patogeni invadatori. În 2012 Fachini-Queiroz și colab. au concluzionat că, în concordanță cu literatura de specialitate, rezultatele studiului lor au arătat că uleiul esențial de cimbru are efecte antiinflamatorii, in vivo. Acest studiu a contribuit la dovezile tot mai mari ale efectelor antiinflamatorii ale produselor naturale.

Cimbrul intră in compoziția ceaiului Plantusin, recomandat în caz de afecțiuni acute și cronice ale aparatului respirator: stări gripale, laringită, traheită, bronșită, tuse de diferite etiologii.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri