facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-04-22
Vizualizari: 1044
Comentarii: 0
Uleiul esențial de cimbru

Cimbrul

Este una din cele mai cunoscute plante folosite în gastronomie, dar şi în fitoterapie datorită numeroaselor acţiuni benefice pentru sănătatea omului. În scop terapeutic se utilizează partea aeriană înflorită de la Thymus vulgaris, dar şi uleiul volatil, bogat în fenoli (timol, carvacrol) cu proprietăţi antimicrobiene puternice şi antitusiv-expectorante, fiind recomandat în afecţiuni ale tractului respirator.

Un studiu a analizat efectul antiviral asupra virusului gripal Influenza H1N1 al mai multor uleiuri esențiale printre care și cel de cimbru. Rezultatele au arătat că uleiul esențial de cimbru, alături de cel de scorțișoară și bergamot au inactivat virusul în procent de 100% la o concentrație mică de < 3.1 µL/mL, fără a produce efecte negative asupra celulelor infectate, sugerând că aceste uleiuri pot fi folosite cu succes la persoanele care suferă de gripă sau alte afecțiuni respiratorii [1].

S-a studiat și efectul uleiului esențial de cimbru asupra imunității animalelor și asupra integrității mucoasei intestinale. Cimbrul a produs scăderea markerului pentru stresul oxidativ (malondialdehida) la nivel duodenal, creșterea imunoglobulinei A – anticorp cu rol în funcția imunitară - în mucoasa duodenală, a stimulat activitatea fagocitară în sânge și a îmbunătățit integritatea barierei intestinale. Toate aceste activități demonstrează că uleiul esențial de cimbru are rol important în susținerea funcției imunitare și în îmbunătățirea sănătății intestinale, locul unde este stimulată imunitatea [2].

ulei esentialÎntr-un studiu, 154 copii cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 14 ani cu catarh bronșic sau bronșita au fost tratati zilnic cu 15-30 ml de sirop de cimbru, conținând 97,6 mg de extract lichid de cimbru (2 - 2,5: 1) per ml, pentru o perioadă de 7-14 zile (în medie 7,9 zile); 46 de pacienți nu au primit nici o co-administrare. Rezultatele au arătat că în comparativ cu începutul tratamentului ameliorarea intensității tusei a fost raportată la 93,5% dintre pacienți, astfel cimbru și-a demonstrat acțiunea antitusiv-expectorantă [3].

Uleiul esențial de cimbru

Cimbrul, ca atare, sau uleiul esențial de cimbru, îl regăsim în mai multe produse sub forma de sirop, capsule moi, comprimate, tinctura, loțiune recomandate pentru afecțiuni respiratorii de diverse etiologii.

1.Vimalanathan S, Hudson J. Anti-influenza virus activity of essential oils and vapors. American Journal of Essential Oils and Natural Products 2014; 2 (1): 47-53

2.PLACHA I, J. TAKACOVA, M. RYZNER, K. COBANOVA, A. LAUKOVA, V. STROMPFOVA, K. VENGLOVSKA, S. FAIX. Effect of thyme essential oil and selenium on intestine integrity and antioxidant status of broilers. British Poultry Science, 2014 Vol. 55, No. 1, 105–114.

3.https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/superseded-final-assessment-report-development-community-monographs-inclusion-herbal-substances_en.pdf

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri