Tusea este unul dintre simptomele caracteristice infecțiilor tractului respirator superior (URI). Medicamentele pe bază de plante sunt adesea utilizate în tratamentul tusei asociate cu infecția și pentru a accelera recuperarea sau pentru a sprijini sistemul imunitar. Un exemplu de astfel de produse este şi cimbrişorul, pe lângă alte plante care conţin timol.
Cimbrişorul era deja o plantă medicinală binecunoscută, cu un domeniu extins de aplicare în Evul Mediu. Conform lui Lonicerus (Lonicerus, Kreuterbuch, 1564), cimbrişorul avea numeroase proprietăți apreciate în terapie, printre care efectul expectorant, calmant al durerii, pulmonar, el recomandând-ul împotriva tusei. Liachenko (Liachenko, Semaine méd. 1909) a obținut rezultate bune cu cimbrişorul în tuse și alte afecţiuni ale organelor respiratorii, mai ales la copii. Gerhard Madaus, în Lehrbuch der Biologischen Heilmittel, în 1938 prezintă cimbrişorul ca pe un tonic bun, care are în același timp proprietăți expectorante, fiind prescris pentru tuse (împreună cu Drosera se găsește în preparatele moderne pentru tuse convulsivă), congestie pulmonară, bronșită.
British Herbal Pharmacopoeia recunoaște, de asemenea, activitatea expectorantă a Thymus serpyllum.
Ca şi la cimbrul de grădină, principalul ingredient activ al cimbrişorului este uleiul esențial, care conține substanțe puternic dezinfectante precum timolul și carvacrolul, cu deosebirea că, cimbrişorul conține mai mult linalol și p-cimol decât cimbru de grădină.
Timolul este utilizat empiric pentru ameliorarea simptomelor afecţiunilor respiratorii. Este o componentă a extractului din speciile de Thymus, o terpenă cu activitate antibacteriană, antifungică și antioxidantă. În sistemul respirator se știe că modulează transportul mucociliar, receptorii β2 ai căilor respiratorii și, combinat cu alte plante, atenuează tusea la copiii cu bronșită acută.
Pentru a verifica eficacitatea timolului, într-un studiu clinic optsprezece voluntari sănătoși cu funcție pulmonară normală au fost testați pentru tuse. Participanţii la studiu au fost evaluaţi înainte și după administrarea nazală de timol (0,025 ml, 10-3M) în ambele nări. Inhalaţiile de timol nazal au indus şi senzații olfactive plăcute la unii dintre subiecți. La finalul studiului, cercetătorii au concluzionat că timolul a redus tusea, modularea tusei prin timol fiind, într-o mare măsură, de origine olfactivă (Gavliakova și colab., 2013).
Cimbrişorul se regăsește în rețeta complexă din 11 plante medicinale, Sirop Plantusin pentru copii, eficient în tusea seacă, spastică sau productivă, liniștește tusea fără a o suprima; nu deprimă centrul respirator, recomandat de la 3 luni.
Bibliografie
Kirichenko TV, Sobenin IA, Markina YV, et al. Clinical Effectiveness of a Combination of Black Elder Berries, Violet Herb, and Calendula Flowers in Chronic Obstructive Pulmonary Disease: The Results of a Double-Blinded Placebo-Controlled Study. Biology (Basel). 2020;9(4):83. Published 2020 Apr 22. doi:10.3390/biology9040083